HomeΑρθρα

Ποιους Αγώνες Δρόμου να διαλέξω να τρέξω την Άνοιξη;

Ανατρέχοντας στο Δρομικό Καλεντάρι Αγώνων για την Άνοιξη 2017 κατέγραψα πάνω από 45 αγώνες που θα πραγματοποιηθούν σε σύνολο τη φετινή Άνοιξη (Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος) τόσο στην Αθήνα όσο και σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Αναφέρομαι μόνο στους Δρόμους σε άσφαλτο και όχι στους Δρόμους Ορεινού Τρεξίματος. Δεν είναι καθόλου λίγοι. Το Δρομικό Κίνημα αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα και αυτό φαίνεται από την πρόθεση οργάνωσης τόσων αγώνων δρόμου και την αθρόα συμμετοχή ερασιτεχνών αλλά και επαγγελματιών αθλητών δρομέων σε αυτούς.

Γράφει η Ίρις Κουβέλη

Βλέποντας κάποιος στο Καλεντάρι τόσους Αγώνες και θέλοντας να οργανώσει τη συμμετοχή του σε κάποιον ή κάποιους από αυτούς, εύλογα θα του γεννηθεί το ερώτημα: και τώρα ποιόν διαλέγω να τρέξω; Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πρωτίστως εξαρτάται από το κίνητρο που έχει ένας αθλητής για να τρέξει σε έναν τέτοιο αγώνα. Εάν ο στόχος του είναι να τρέξει μέσα στην Άνοιξη έναν Μαραθώνιο, θα αναφέρω τους Μαραθώνιους του Ναυπλίου (5/3), της Κύπρου (5/3), της Μεσσήνης (12/3), της Λεμεσού (19/3), της Ολυμπίας (25-26/3), τον “Μέγα Αλέξανδρο” στη Θεσσαλονίκη (2/4), της Ρόδου (9/4), της Κρήτης (9/4). Τα κριτήρια για την επιλογή συμμετοχής σε έναν από αυτούς τους Μαραθώνιους (αλλά και σε αγώνες μικρότερης απόστασης) είναι: α) Το κόστος μετακίνησης στο τόπο διεξαγωγής (μέσα στο κόστος αυτό συμπεριλαμβάνω και το κόστος σίτισης και πιθανόν διαμονής) β) Το κόστος του ίδιου του Αγώνα γ) οι παροχές που προσφέρει δ) η φήμη του ε) ο ίδιος ο τόπος διεξαγωγής στ) η γνώμη φίλων και γνωστών. Βεβαίως το κόστος στις μέρες μας παίζει ίσως τον σημαντικότερο παράγοντα επιλογής για τους περισσότερους αλλά για μένα πάλι όχι. Το πιο σημαντικό στοιχείο θα πρέπει να αποτελέσει η ποιότητα του Αγώνα. Το αν αυτός ο Αγώνας έχει μια ιστορικότητα στη διάρκεια του χρόνου είναι σίγουρα στοιχείο που αν μη τι άλλο δηλώνει ότι οι δρομείς που συμμετέχουν σε αυτόν εκτιμούν την ποιότητα του και συμμετέχουν ανελλιπώς. Ρωτήστε φίλους και γνωστούς σας που έχουν τρέξει ενδεχομένως στο παρελθόν σε αυτόν τον Αγώνα, τη γνώμη τους και την εμπειρία που αποκόμισαν από αυτόν. Ανατρέξτε σε παλαιότερες δημοσιεύσεις σχετικά με τον Αγώνα, στο site της διοργάνωσης, σε δρομικά blogs που συζητιούνται ανοιχτά και τα θετικά και τα αρνητικά των διοργανώσεων. Με αυτό το τρόπο θα μπορέσετε να σχηματίσετε μια εικόνα για τον Αγώνα που σας ενδιαφέρει. Οι παροχές επίσης που μπορεί να προσφέρει ένας Αγώνας παίζουν ρόλο. Είναι πολύ σημαντικό ο διοργανωτής να σκεφτεί αυτούς που θα έρθουν στον τόπο του και να προσφέρει για παράδειγμα έκπτωση σε εισιτήρια σε μεταφορικά μέσα, έκπτωση σε καταλύματα, πιθανώς δωρεάν μετακίνηση από κοντινές περιοχές, η παροχή δωρεάν μίνι-φυσικοθεραπείας μετά το πέρας του Αγώνα, ένα ωραίο γλέντι από τοπικούς φορείς. Προσφέροντας τέτοιου είδους παροχές και υπηρεσίες, ο διοργανωτής δείχνει ότι σκέφτεται τις ανάγκες όσων θα συμμετέχουν και προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για αυτούς, είναι σημαντικό να νιώθεις ότι σε σκέφτονται και είσαι σημαντικός, όχι μόνο για το οικονομικό κέρδος αλλά γιατί οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά στην παροχή υπηρεσιών και κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας για μένα αποτελεί ο ίδιος ο τόπος της διοργάνωσης. Εάν δεν έχετε επισκεφτεί ξανά στο παρελθόν αυτό το μέρος, είναι μια καλή ευκαιρία, με αφορμή την συμμετοχή στον Αγώνα, να γνωρίσει κάποιος έναν καινούργιο για αυτόν τόπο. Έτσι έχει διπλό κέρδος και η ωραία εμπειρία πολλαπλασιάζεται. Εάν κλείσει κανείς εγκαίρως εισιτήρια, μπορεί να βρει καλές προσφορές όπως και καλές τιμές σε ξενοδοχεία που συνεργάζονται με την διοργάνωση και κάνουν και αυτά προσφορές τόσο την ημέρα που προηγείται της διοργάνωσης όσο και την ημέρα αυτής. Ψάξτε το, αξίζει τον κόπο αν είστε αποφασισμένοι να ταξιδέψετε μακριά από τον τόπο διαμονής σας για να λάβετε μέρος σε έναν τέτοιο Αγώνα.

Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι η μεγάλη προβολή του event θα πρέπει να αποτελέσει κύριο λόγο για να συμμετέχει κάποιος σε μια τέτοια εκδήλωση. Σίγουρα δηλώνει επαγγελματισμό ως προς την διοργάνωση αλλά θεωρώ ότι εάν οι διοργανωτές διαθέτουν ποσό στον προϋπολογισμό της εκδήλωσης, έχουν καλές γνώσεις αθλητικού μάρκετινγκ και επικοινωνίας μπορεί να κάνουν μια καλή προβολή του Αγώνα, χώρια που κάποιες φορές αναθέτουν αυτό το έργο σε εταιρείες μάρκετινγκ. Αυτό όμως δεν διασφαλίζει και την καλή ποιότητα στο καθαυτό αγωνιστικό κομμάτι της διοργάνωσης.

Για τους Ημιμαραθώνιους και τους μικρότερους σε απόσταση αγώνες δρόμου ισχύουν λίγο πολύ τα ίδια. Από τις διοργανώσεις αυτές βέβαια ξεχωρίζει ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας στις 19/3, ο Πράσινος Ημιμαραθώνιος της Λευκάδας (30/4) του οποίου το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής βρίσκεται σε προστατευμένο περιβάλλον Natura καθώς και ο 10ος επετειακός Ημιμαραθώνιος Καλαμπάκα – Τρίκαλα (12/3) ο οποίος  λόγω της συνολικής κατηφορικής κλίσης της διαδρομής του σε όλο το μήκος της (με περίπου 100μ.) κατατάσσεται ως ένας Αγώνας που διαθέτει από τις γρηγορότερες διαδρομές στην Ευρώπη!

Θα πρέπει επίσης εδώ να αναφέρουμε και τους Αγώνες Υπεραποστάσεων για όσους τους αρέσει να τρέχουν τέτοιες αποστάσεις. 7 τέτοιοι Αγώνες θα πραγματοποιηθούν μέσα στην Άνοιξη του ΄17 με χαρακτηριστικότερο και ιστορικότερο τέτοιον αγώνα αυτόν του Ευχίδειου Άθλου που θα πραγματοποιηθεί για 18η φορά στις 12/5. Θα πρέπει επίσης να προσέξει ίσως κάποιος για φέτος τον Αέθλιο, 62 χιλιομέτρων, ο οποίος τερματίζει μέσα στο αρχαίο στάδιο της αρχαίας Νεμέας και αυτό του προσδίδει ένα σημαντικό ιστορικό στοιχείο.

Κλείνοντας θεωρώ πολύ σημαντικούς τους Αγώνες Δρόμου που γίνονται για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό ή/και σχετίζονται με την πρόληψη σε θέματα Υγείας, όπως είναι ο Αγώνας Endomarch (11/3) που θα πραγματοποιηθεί υποστηρίζοντας το Παγκόσμιο Κίνημα ενάντια στην Ενδομητρίωση και φέτος πρωτοτυπεί και γίνεται βραδινός. Ο Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος στις 24/4 αξίζει προσοχής καθώς έχει συνδεθεί με την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη και της Παχυσαρκίας. Επίσης για πρώτη φορά έρχεται φέτος στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος Φιλανθρωπικός Αγώνας του Κόσμου «No Finish Line» ο οποίος λαμβάνει χώρα για 5 συνεχείς ημέρες (26-30/4) με τους συμμετέχοντες να συμμετέχουν σε έναν Αγώνα τρεξίματος ή/και βαδίσματος χωρίς σταματημό συμβάλλοντας με τα χιλιόμετρα που θα διανύσουν στην συγκέντρωση ενός ποσού το οποίο θα διατεθεί σε προγράμματα για παιδιά.

Ό,τι και να διαλέξετε πάντως μέσα σ’ αυτή την τόσο όμορφη εποχή του χρόνου, σας εύχομαι να περάσετε υπέροχα. Καλούς Δρόμους!

 

Ίρις Κουβέλη

MSc. In Sports Management

Turn-key Project Manager for the Sports Events

and Sports Tourism Industry

https://gr.linkedin.com/in/iriskouveli

 

Show More

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close