Ενδιαφέροντα

Κάθριν Σουίτζερ: Η πρώτη γυναίκα που έτρεξε επίσημα σε μαραθώνιο

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη σε γυναίκες – σύμβολα που άλλαξαν τον κόσμο προς το καλύτερο. Μια τέτοια γυναίκα είναι και η Κάθριν Σουίτζερ, η  πρώτη γυναίκα που έτρεξε επίσημα σε μαραθώνιο και τερμάτισε.

 

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για τη διεκδίκηση της ισότητας και των δικαιωμάτων τους. Κάθε χρόνο στις 8/3 θυμόμαστε τις γυναίκες – σύμβολα που με τις πράξεις τους και τις θυσίες τους προσπάθησαν σε δύσκολες περιόδους να κατακτήσουν δικαιώματα που σήμερα φαντάζουν δεδομένα. Μια από αυτές τις γυναίκες – σύμβολα είναι και η Κάθριν Σουίτζερ, Η πρώτη γυναίκα που έτρεξε επίσημα σε μαραθώνιο.

Μέχρι και το 1967 δεν επιτρεπόταν η συμμετοχή των γυναικών σε μαραθωνίους. Η κοινή γνώμη την εποχή εκείνη θεωρούσε πως το συγκεκριμένο αγώνισμα ήταν αυξημένων απαιτήσεων και με μεγάλο βαθμό δυσκολίας και συνεπώς δεν ταίριαζε με την ιδιοσυγκρασία και τις αντοχές των γυναικών. Η χρονιά εκείνη όμως, έμελε να γίνει σταθμός, καθώς η νεαρή φοιτήτρια δημοσιογραφίας Κάθριν Σουίτζερ θα γινόταν η πρώτη γυναίκα που θα έτρεχε επίσημα σε μαραθώνιο και θα τερμάτιζε.

Ο προπονητής της ήταν αρχικά τελείως αντίθετος με την συμμετοχή της στον αγώνα όμως τελικά συμφώνησε και το ίδιο έπραξε και ο πατέρας της. Την ημέρα του αγώνα, 19 Απριλίου 1967 η Κάθριν βρισκόταν την γραμμή εκκίνησης. Φυσικά, έπρεπε να διαφυλάξει το μεγάλο της μυστικό καθώς εάν οι παρευρισκόμενοι καταλάβαιναν ότι ήταν γυναίκα δε θα την άφηναν να αγωνιστεί. Γι’ αυτό είχε φροντίσει το όνομά της να φέρει μόνο τα αρχικά του γράμματα και ολογράφως μόνο το επίθετο ενώ ταυτόχρονα, μετά την οδηγία του προπονητή της, αφαίρεσε και το λιπστικ από τα χείλη της το οποίο και είχε ξεχάσει.

Τα πρώτα λεπτά της κούρσας κύλησαν ομαλά και η Κάθριν το απολάμβανε με όλη της την ψυχή όμως η ταυτότητά της δεν μπορούσε να μείνει κρυφή. Λίγο αργότερα, ένας εκ των κριτών την κατάλαβε και προσπάθησε να την απομακρύνει με τη βία. Ζήτησε επιτακτικά να του δώσει τον αριθμό της όμως για καλή της τύχη, ο φίλος της Τομ Μίλερ, αθλητής της σφυροβολίας που έτρεχε μαζί της, απώθησε τον Σεμπλ, επίσης με βίαιο τρόπο.

 

Η συγκλονιστική στιγμή της απόπειρας βίαιης απώθησης της Σουίτζερ

 

 

Ο κριτής δεν οπισθοχώρησε με αποτέλεσμα ο Μίλερ να τον χτυπήσει και να τον σωριάσει στο έδαφος. Το χτύπημα ήταν τόσο ισχυρό που η ίδια νόμιζε ότι ήταν νεκρός. Μετά από 4 ώρες και 20 λεπτά τον είδε κοντά στη γραμμή του τερματισμού να την απειλεί αλλά καταβάθος ανακουφίστηκε που τον είδε ζωντανό. 4 ώρες και 20 λεπτά μετά την εκκίνηση είχε γραφτεί ιστορία. Η Κάθριν Σουίτζερ ήταν η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε μαραθώνιο επίσημα και είχε τερματίσει.

Έτρεξε σε συνολικά 39 μαραθωνίους και μάλιστα νίκησε στο μεγάλο μαραθώνιο της Νέας Υόρκης το 1974 και ψηφίστηκε ως η καλύτερη δρομέας μεγάλων αποστάσεων για τη δεκαετία 1967-1977.

Στη συνέχεια καταπιάστηκε με τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή εξίσου επιτυχημένα. Εχει τιμηθεί με το βραβείο ΕΜΜΥ για τα τηλεοπτικά της ρεπορτάζ, ενώ το βιβλίο της «Marathon Woman» τιμήθηκε με βραβείο επίσης. Αρθρα της δημοσιεύονται κατά καιρούς στις μεγαλύτερες εφημερίδες των ΗΠΑ ενώ δεν λείπει ποτέ από τη δημοσιογραφική κάλυψη του μαραθωνίου της Βοστώνης.

Πέρσι, στα 70 της χρόνια, έτρεξε ξανά στον μαραθώνιο της Βοστόνης για να τερματίσει μόλις 20 λεπτά αργότερα απ’ότι είχε τερματίσει πριν από 50 χρόνια. Η ίδια δήλωσε πως η συμμετοχή της τότε και η συμμετοχή της τώρα είναι σα τη μέρα με τη νύχτα, ενώ στάθηκε και στα συναισθήματα που της προκάλεσαν οι ιαχές του κόσμου που την στήριζε και φώναζε το όνομά της.

Δείτε πλάνα από το Μαραθώνιο του 1967 καθώς και της ίδιας της Κάθριν Σουίτζερ κατά τη διάρκειά του

 

Επιμέλεια: Runningpress.gr

Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close