Ενδιαφέροντα

Οι αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν το τρέξιμο!

Ως γνωστόν οι αρχαίοι Έλληνες φρόντιζαν τόσο το πνεύμα όσο και το σώμα τους και όπως φαίνεται από τα αγγεία, το τρέξιμο ήταν πολύ διαδεδομένο

Όπως παρατηρείται σε πολλά αγγεία οι αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν το τρέξιμο και το είχαν εντάξει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο απλός αγώνας δρόμου, το «στάδιον» ήταν το πρώτο αγώνισμα που καθιερώθηκε. Μέχρι τους 15ους Ολυμπιακούς αγώνες οι αθλητές που έπαιρναν μέρος φορούσαν μια μικρή ποδιά, ενώ αργότερα αγωνίζονταν εντελώς γυμνοί, επιδεικνύοντας την επίδοσή τους στο πολεμικό βάδισμα και τρέξιμο. Τέρμα ήταν το σημείο που βρίσκονταν το βραβείο, ενώ οι θεατές στέκονταν δεξιά και αριστερά κατά μήκος της αμμώδους διαδρομής που είχε μήκος εξακοσίων Ολυμπιακών ποδιών (περ. 192 μέτρα).

Οι αθλητές ανταγωνίζονταν σε ομάδες τεσσάρων. Οι επί μέρους νικητές ανταγωνίζονταν μεταξύ τους, επίσης σε ομάδες τεσσάρων. Στον «δίαυλο» οι αθλητές έτρεχαν την διπλή διαδρομή επιστρέφοντας στο σημείο της αφετηρίας, ενώ στον «δόλιχο» η διαδρομή ήταν δώδεκα «δίαυλοι», δηλαδή 24 «στάδια». Η διαδρομή του «οπλκίτη δρόμου» είχε μήκος δύο «σταδίων», και οι πολεμιστές αρχικά φορούσαν τον πλήρη εξοπλισμό (περικεφαλαία, κνημίδες, ασπίδα) και αργότερα ήταν γυμνοί και κρατούσαν μόνο ασπίδα.

Οι έφηβοι αγωνίζονταν μόνο στο απλό «στάδιο», δηλαδή στον αγώνα δρόμου μιας διαδρομής. Ο Παυσανίας μνημονεύει επίσης τον αγώνα δρόμου των «Ηλείων παρθένων», οι οποίες έπαιρναν μέρος ντυμένες με έναν κοντό χιτώνα, τον δεξιό ώμο γυμνό και τα μαλλιά λυτά.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες ακολουθούσαν στο τρέξιμο μια διαφορετική τεχνική, αυτή του ομόπλευρου τρεξίματος.

Όπως φαίνεται στα αγγεία της εποχής, οι δρομείς σε αντίθεση με την συνηθισμένη τεχνική, συγχρόνιζαν τα πάνω και τα κάτω άκρα τους

Εάν δεν πρόκειται απλά για μια καλλιτεχνική σύμβαση της εποχής, πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία


Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close