Ενδιαφέροντα

Τερμάτισε τον Μαραθώνιο μαζί με την 76χρονη θετή μητέρα του που πάσχει από Αλτσχάιμερ!

Ενέπνευσε τον θετό γιο της να τρέξει στην πρώτη γραμμή και αυτός είναι ο τρόπος του να τιμήσει την παρακαταθήκη της!

 

 

Στις 8 Νοεμβρίου ο 37χρονος José Garcia τερμάτισε στον Μαραθώνιο του Bakersfield, αλλά δεν ήταν μόνος!

Πριν από τον τερματισμό ο Garcia έτρεξε στα πλαϊνά περιθώρια για να αγκαλιάσει την 76χρονη μητέρα του που δίνει μάχη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, προκειμένου να τερματίσει κι αυτή μαζί του.

Η Esparza διαγνώσθηκε με Αλτσχάιμερ το 2010 και η νόσος έχει προχωρήσει τόσο, ώστε να πλέον δεν μπορεί να περπατήσει, να μιλήσει ή να αναγνωρίσει τους δικούς της ανθρώπους. Η κόρη, όμως, της Esparza, η Daniela, θυμάται με νοσταλγία τις ημέρες πριν από την ασθένεια της μητέρας της.

Παρόλο που δεν ήταν αθλήτρια, ήταν από τους πιο θερμούς υποστηρικτές μιας ενεργούς ζωής. Η Esparza συνήθιζε να παροτρύνει την Daniela να σηκώνονται, να βγαίνουν έξω και να περπατάνε χιλιόμετρα.

Η Esparza δεν μπορεί πλέον να περπατήσει ούτε 5 χιλιόμετρα, να κάνει ορειβασία ή καγιάκ, όπως συνήθιζε, αλλά η Daniela θέλει να την κρατήσει ενεργή μέσα σε αυτές τις οικογενειακές δραστηριότητες και να της επιστρέψει την ίδια ευγένεια που της έδειξε όταν υιοθετήθηκε.

”Θα μπορούσε να με είχε αφήσει εκεί πέρα, αλλά θεωρώ πως μου έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία”, είπε η Daniela. “Σε αυτό το σημείο λοιπόν, όταν χρειάζεται κάποιον, γιατί να μην μπορώ να της δώσω μια δεύτερη ευκαιρία;”

Ο Garcia γνώρισε την Daniela περίπου εννιά χρόνια πριν και οι γονείς της τότε τους πρωτοπήγαν σε μονοπάτια και πάρκα γύρω από το Bakersfield. O Garcia εμπνεύστηκε από τον δικό τους ενεργό τρόπο ζωής κι έτσι άρχισε το δικό του ταξίδι στον κόσμο του τρεξίματος.

Μέχρι τώρα ο Garcia έχει τρέξει σε διάφορους αγώνες, ημιμαραθωνίους και μαραθωνίους, και η Daniela με τη μητέρα της βρίσκονται πάντα ανάμεσα στους θεατές σε κάθε του αγώνα, παρόλο που η ασθένεια της Esparza έχει επιδεινωθεί.

Η ιδέα να πάρει την Esparza μαζί στην γραμμή του τερματισμού ξεκίνησε στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων το 2012, όταν ακόμα ο σύζυγος της Esparza ζούσε. Οι δυο τους έτρεχαν στον αγώνα και ο πατέρας της Daniela φώναξε την ίδια και τον Garcia, ζητώντας βοήθεια προκειμένου να καταφέρει η σύζυγός του να τερματίσει. Η ιδέα είχε καρφωθεί στο μυαλό του Garcia και από τότε πήρε μαζί του την Esparza σε δέκα γραμμές τερματισμού.

Ο Garcia παροτρύνει όσους φροντίζουν τους δικούς τους ανθρώπους να υιοθετήσουν μία πιο ανοιχτόμυαλη νοοτροπία, να μην αφήνουν τα άρρωστα ή ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς τους στο περιθώριο, αλλά να τα εντάσσουν στις οικογενειακές δραστηριότητες και τους αγώνες ως έναν τρόπο για να τους τα τιμήσουν και να τα συμπεριλάβουν στην οικογένεια.

“Μπορούν να είναι μέρος της κοινής οικογενειακής ζωής, γι’ αυτό πρέπει να εντάσσονται και να προσπαθούν να συμμετέχουν”  είπε ο Garcia. “Η Esparza μπορεί να μην ξέρει ποιοι είμαστε, εμείς όμως ξέρουμε ποιά είναι και ποιά ήταν”.

Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close