HomeΘέματα Mountain Running

Χειμωνιάτικος Ενιπέας: Ένα διαμάντι στην καρδιά του χειμώνα!

Με αφορμή το κλείσιμο των εγγραφών του, στις 27 του Οκτώβρη, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε τον αγώνα “διαμάντι” στην καρδιά του χειμώνα, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Χειμωνιάτικο Ενιπέα!

Γράφει η Γλυκερία Τζιατζιά

Ο αγώνας διεξάγεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Δεκέμβρη, συγκεκριμένα φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 10 του μηνός. Πρόκειται για έναν αγώνα με μακρά ιστορία – καθώς φέτος θα τρέξουμε στη 12η διοργάνωση – αλλά και αρκετές “αλλαγές” στις διαδρομές του. Υπενθυμίζω ότι, μέχρι πρότινος ο αγώνας εναλλασσόταν κάθε χρόνο μεταξύ δύο διαδρομών. Από πέρσι (2016) και η οργανωτική επιτροπή έχει καθιερώσει τη διαδρομή των 23 χιλιομέτρων με 1660 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς.

Ο χειμώνας αποκλείει την πραγματοποίηση πολλών αγώνων ορεινού τρεξίματος, ωστόσο ο Χειμωνιάτικος Ενιπέας είναι η “ευκαιρία” του χειμώνα! Η διαδρομή που κινείται εξ’ ολοκλήρου στο φαράγγι του Ενιπέα, δεν έχει πρόσβαση σε μεγάλο υψόμετρο, και συνήθως δε συναντάμε χιόνι σε αυτή. Το τερέν είναι υγρό με πολλά πεσμένα φύλλα δέντρων πάνω σε χωμάτινα μονοπάτια. Πυκνή βλάστηση και υγρασία από τα αμέτρητα ρυάκια θα τονώσουν τις αισθήσεις μας για να απολαύσουμε το πανέμορφο φαράγγι με τα πολλά ξύλινα γεφυράκια.

Η διαδρομή του αγώνα έχει ως εκκίνηση και τερματισμό το ανοιχτό θεατράκι στο πάρκο Λιτοχώρου. Το ελάχιστο υψόμετρο της διαδρομής είναι 235 μέτρα και το μέγιστο 1.041. Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής (85%) αποτελείται από μονοπάτια,  ενώ το υπόλοιπο μοιράζεται σε τσιμεντόδρομο και άσφαλτο.

Ο χειμωνιάτικος Ενιπέας είναι ένας αγώνας απόδρασης από τις προπονήσεις, ο οποίος δε θα επιβαρύνει ιδιαίτερα το μυϊκό μας σύστημα, αφού το τερέν είναι αρκετά “μαλακό” και οι κλίσεις μικρές. Τα 1660 μέτρα θετικής και αρνητικής υψομετρικής διαφοράς κερδίζονται με αρκετά μικρά πάνω κάτω μέσα στο φαράγγι με μέγιστο υψόμετρο τα 1000 μέτρα περίπου. Αυτό σημαίνει πως τα πόδια μας δε θα πιεστούν ιδιαίτερα από τις κλίσεις για πολύ ώρα. Αντίθετα, ο αγώνας είναι αρκετά “δρομικός”, αυτό άλλωστε το μαρτυρούν και τα ρεκόρ των αθλητών τις περασμένες χρονιές, που είναι πολύ γρήγορα για τέτοια απόσταση στο βουνό.

Στον φετινό αγώνα, όπως και κάθε χρόνο άλλωστε, ο ανταγωνισμός είναι αρκετά υψηλός, αφού βλέπουμε στις λίστες ονόματα αθλητών όπως του Δημήτρη Θεοδωρακάκου, Δημήτρη Σελέτη,  Κοσμά Πλακετά, Δήμητρας Μπίκα, Μαρίας Μάλαι, Γιάννη Κουρκουρίκη, Αλέξανδρου Καμπουρόπουλου, Κατερίνας Τσεκόσκα, Γλυκερίας Τζιατζιά, Χάρη Καλαμπούκα, ενώ αναμένονται και άλλες “δυνατές” συμμετοχές μέχρι το κλείσιμο των εγγραφών. Ο αγώνας έχει παράδοση στο να προσελκύει καλούς αθλητές αφού και το επίπεδο της διοργάνωσης είναι υψηλό. Η διαδρομή είναι πάντα άρτια σηματοδοτημένη με εθελοντές σε όλο το μήκος του. Επίσης, επικρατεί καλή οργάνωση και στον τερματισμό, με ανθρώπους που γνωρίζουν τους αθλητές και αναγνωρίζουν την προσπάθειά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στον Χειμωνιάτικο Ενιπέα προϋποθέτει ένα αγώνα κριτήριο, όπου θα πιστοποιεί στη διοργάνωση ότι ο αθλητής είναι προετοιμασμένος να ανταπεξέλθει στην διαδρομή. Το χρονικό όριο του αγώνα καθορίζεται στις 5 (πέντε) ώρες, με ενδιάμεσο όριο αποκλεισμού το μοναδικό Σταθμό του αγώνα (Μοναστήρι) στις 2:45 ώρες. Το όριο είναι κοινό για άνδρες και γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας. Όσοι αθλητές περάσουν εκτός χρονικού ορίου από το σημείο αποκλεισμού, είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τον αριθμό τους στους υπεύθυνους του Σταθμού και να συνεχίσουν πεζοί προς τον τερματισμό. Τέλος, ο αγώνας δεν έχει υποχρεωτικό εξοπλισμό, θα σας συμβούλευα ωστόσο από προσωπική εμπειρία (έχω αγωνιστεί 2 χρονιές, 2014-2015) να έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι γάντια!

Αν, λοιπόν, τα παραπάνω σας ακούστηκαν ενδιαφέροντα τότε δεν έχετε παρά να δηλώστε άμεσα συμμετοχή, καθώς η προθεσμία είναι ως την Παρασκευή και αφορά περιορισμένες θέσεις! Εμείς θα είμαστε εκεί, εσύ;

 

Γλυκερία Τζιατζιά

BSc Physiotherapy MSc Exercise,

Ergospirometry & Rehabilitation

Tags
Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close