HomeΕνδιαφέροντα

Πεζοπορία ως τα Δρακόσπιτα στις 9 Σεπτεμβρίου

Το δεύτερο Σάββατο του Σεπτέμβρη δραπετεύουμε σε ένα Αρχαίο Θαύμα της Νότιας Εύβοιας! Τα πανάρχαια πέτρινα κτίρια βρίσκονται σε τοποθεσίες στρατηγικής σημασίας και πιθανόν δημιουργήθηκαν για να εποπτεύουν τη γύρω περιοχή.

Τα περισσότερα βρίσκονται στα Στύρα, ενώ το πιο γνωστό και τέλεια οικοδομημένο δρακόσπιτο βρίσκεται στο βουνό Όχη το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Εύβοιας μετα τη Δίρφυ, σε κοντινή απόσταση με την Κάρυστο, το οποίο και θα επισκεφτούμε μετα απο 4 ώρες πανέμορφης και εύκολης πεζοπορίας!

Το δρακόσπιτο της Όχης ανακαλύφτηκε πρώτη φορά το 1797 από τον Άγγλο γεωγράφο Μ.Π. Χώκινς, o οποίος όταν το αντίκρισε πίστευε ότι ήταν αρχαίος ναός….

Μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί από ποιους δημιουργήθηκαν τα πέτρινα κτίρια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κατασκευαστές ήταν γνώστες στατικής και της κυκλώπειας τεχνικής. Ίσως ήταν οι Κάρες σκλάβοι που εργαζόταν στα λατομεία της περιοχής ή οι Δρύοπες, πανάρχαια φυλή που εγκαταστάθηκε το 1.200 π.Χ. στο νότιο τμήμα της Εύβοιας και ίδρυσε πόλεις, μετά τον διωγμό της από την περιοχή του Παρνασσού…

ΔΙΑΔΡΟΜΗ:
Από τον οικισμό <<Μύλοι>> ξεκινούμε το περπάτημα ακολουθώντας τα σήματα ( τσιγκάκια λευκό- κόκκινο) καθώς και το κόκκινο χρώμα πάνω στις πέτρες. Η πορεία ανηφορίζει μέσα από τη ρεματιά του οικισμού έως το σημείο που πηγάζει το νερό μέσα από το βράχο. Σε αυτό το σημείο υπάρχει πλατεία πλακόστρωτη, όπου μπορεί κάποιος να γεμίσει από την βρύση με νερό το παγούρι του. Μετά από πορεία 45 λεπτών φτάνουμε στο ΑΡΧΑΙΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ!!!
όπου διακρίνουμε τις εντυπωσιακού μεγέθους μονολιθικές κολώνες.
Συνεχίζουμε και φτάνουμε σε λιθόστρωτο μονοπάτι, που περνά ανάμεσα από τα βράχια. Από το σημείο αυτό η πορεία γίνεται πιο ομαλή και η περιοχή έχει χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Εμείς συνεχίζουμε να ακολουθούμε τα κόκκινα σημάδια, που μετά από μιας ώρας πορεία περίπου μας βγάζουν σε αγροτικό δρόμο.
Συνεχίζουμε την πορεία μας και αφού περάσουμε δίπλα από την τσιμεντένια δεξαμενή νερού και το μαντρί, συνεχίζουμε και φτάνουμε σε συστάδα από άγριες καστανιές ( τα δέντρα είναι τμήμα του περίφημου καστανόλλογγου).
Από εκεί μπορούμε να διακρίνουμε στο βάθος το καταφύγιο της Όχης. Ακολουθώντας το δασικό δρόμο και τα κόκκινα σημάδια, περνούμε ανάμεσα από τις αιωνόβιες καστανιές και φτάνουμε στο καταφύγιο. Εκεί υπάρχει βρύση όπου μπορούμε να ανεφοδιαστούμε με νερό. Στην αριστερή πλευρά του καταφυγίου υπάρχει περίφραξη με πόρτα, την οποία περνούμε για να συνεχίσουμε την πορεία μας για κορυφή. Η κορυφή από το καταφύγιο της Όχης απέχει περίπου μια ώρα και το μονοπάτι είναι ανηφορικό.
Πρίν την κορυφή και πριν τον Προφήτη Ηλία το μονοπάτι διασταυρώνεται με άλλο μονοπάτι ( κατηφορική διαδρομή στα αριστερά) που οδηγεί στο Πετροκάναλο, όπου είναι η είσοδος του φαραγγιού Δημόσαρης. Εμείς συνεχίζουμε την ανηφορική πορεία η οποία περνά από τον Προφήτη Ηλία και συνεχίζει, πίσω από το ιερό του ναού, για το μεγάλο Δρακόσπιτο.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ : Αθήνα — Μυλοι 3.30 Ωρες. ΑΦιξη κατά τις 11.30
Μύλοι-Δρακόσπιτο Οχης 8 χιλιόμετρα = 4 Ωρες
Επιιστροφή στο Χωριό Μύλοι κατα τις 18:30
Μύλοι — Αθήνα 3.30 Ωρες.
Η διαδρομή είναι ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ για ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ, απαιτείτε μόνο καλη Φυσική κατάσταση και Ορεξη για καλή παρέα 🙂

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΜΕΣΩ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ Η ΣΤΟ 6984422297.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ.
** Πεζοπορικό Μποτάκι.
** 1.5 Λίτρο Νερό
** Μπατον πεζοπορίας ( ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ )
** Ελαφρύς ρουχισμός και δέυτερο φανελάκι καθώς ΚΑΙ Μακρυμάνικο Μπλουζάκι
** Ενα μικρό Γέυμα ( Αυγα- Μπάρες- Φρούτα )
**Καπέλο και Γυαλιά Ηλίου.

Τιμή συμμετοχής: 23 Eυρώ –> Καταβάλετε ολόκληρο σε Λογαριασμους ΕΘΝΙΚΗΣ–ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ EUROBANK και επιστρέφεται ΜΟΝΟ 2 μερες πριν την Εκδρομή σε περιπτωση ακύρωσης.
Περιλαμβάνει Μεταφορικά έξοδα Αθήνα- Μύλοι -Αθήνα
Αμοιβή οδηγού.
Αμοιβη Συνοδού.
Ενεργειακό Σνάκ.

Σημείο ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ — ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ** ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΙΤΑΝΙΑ*
Πανεπιστημίου -Μετρο Ομονοίας απο τις 7.00- 22.30 το Βράδυ.
**Η εκδρομη ΔΕ θα πραγματοποπιηθεί σε περίπτωση ΒΡΟΧΗΣ**

Tags
Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close