HomeΘέματα Cycling

Ποδηλασία : 4 τρόποι για να επανέλθετε εύκολα μετά την προπόνηση

Όλο και συχνότερα οι ποδηλάτες προτιμούν πιο έντονες και γρήγορες μεθόδους προπόνησης. Το ίδιο συχνά, όμως, τείνουν να ξεχνάνε και τη σωστή ανάκαμψη και αποθεραπεία, μετά την σκληρή άσκηση.

Υπάρχει ένας κανόνας σχετικά με αυτό : “Ride. Recover. Repeat.”, δηλαδή “Οδήγα.Ανάρρωσε.Επανέλαβε.”

Ας μην ξεχνάμε ότι ο τρόπος με τον οποίο μεταχειριζόμαστε το σώμα μας μετά την προπόνηση είναι το ίδιο – αν όχι περισσότερο – σημαντικός με την ίδια την προπόνηση.

Παρακάτω θα βρείτε 4 πιο εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους αποθεραπείας.

Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεϊνών

Όπως ήδη θα γνωρίζετε, η πρωτεΐνη (με τη μορφή αμινοξέων) αποτελεί την άπαχη μυϊκή μάζα του σώματός σας.

Σκεφτείτε το με τεχνικούς όρους: Οι υδατάνθρακες είναι οι εργάτες, η πρωτεΐνη τα τούβλα, ενώ η πρόσληψη λίπους και μικροθρεπτικών συστατικών συμβάλλει στη διατήρηση της βέλτιστης λειτουργίας των κυτταρικών -μεταξύ άλλων – λειτουργιών (χαλαρά μιλώντας, μπορείτε να το σκεφτείτε ως το σκυρόδεμα στο νεοσύστατο σπίτι μας) .

Χωρίς κατάλληλα τούβλα, φυσικά δεν θα υπήρχε σπίτι, οπότε η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για βέλτιστη ανάκαμψη. Η Vitfit Sport έχει καθορίσει ότι η κατανάλωση 20g πρωτεΐνης ανά μερίδα μέσα σε 30 λεπτά από το τέλος μιας προπόνησης θεωρείται ιδανικός τρόπος για να δώσετε στο σώμα σας την τόνωση που χρειάζεται. (σημ. αρχισυντάκτη φυσικά πρόκειται για ενδεικτική πρόταση υπο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες).

Χαρίστε στον εαυτό σας ένα μασάζ

Το μασάζ είναι μια άλλη τεχνική ανάκαμψης που αρχικά χρησιμοποιούνταν από επαγγελματίες , αλλά πλέον γνωρίζει ευρεία διάδοση.

Η απελευθέρωση των βαθιών ιστών μέσω του μασάζ  (deep tissue massage) είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να επανενεργοποιηθεί η ροή του αίματος, αναγκάζοντας – κυριολεκτικά- το γαλακτικό οξύ να απομακρυνθεί από τους μύες σας.

Είτε επίπονο και δυνατό, είτε χαλαρωτικό, το μασάζ αμέσως μετά την προπόνηση βοηθά στην άμεση αποκατάσταση των καταπονημένων μυών.

Κάντε Διατάσεις

Μετά την άσκηση – και πόσω μάλλον μετά την έντονη άσκηση – οι μύες μας κρυώνουν και σφίγγονται, με αποτέλεσμα να χάνουν σημαντικό μέρος της ελαστικότητάς τους

Οι σωστές διατάσεις είναι παραπάνω από χρήσιμες για να ενισχύσουμε τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα μας επανέρχεται στην πρότερή του κατάσταση. Ένα stretching session μετά την προπόνηση εκτός του ότι επαναφέρει την ελαστικότητά σας βοηθά και στην βελτίωση των επιδόσεών σας στην επόμενη διαδρομή!

Κοιμηθείτε!

Αν αναλογιστούμε ότι περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας στο κρεβάτι, είναι λογικό το γεγονός ότι ο ύπνος διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην ανάκαμψη μας.

Μάλιστα, ο ύπνος είναι η φυσική “προστασία” του οργανισμού ενάντια σε κάθε μορφή καταπόνησής του, τόσο φυσικής όσο και πνευματικής.

Όσο πιο έντονη είναι η προπόνησή σας, τόσο περισσότερο αυξάνεται και η ανάγκη σας για έναν καλό και χωρίς διακοπές ύπνο.

Κλείνοντας, είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι αν στοχεύετε σε μακροπρόθεσμα οφέλη στην ποδηλατική σας σταδιοδρομία, θα πρέπει από νωρίς να αντιληφθείτε την σημασία της αποθεραπείας.

Η ανάκτηση των δυνάμεων μας είναι εξίσου σημαντική – αν όχι περισσότερο- με την ίδια την προπόνηση!

Πηγή: Sela.gr

Φωτογραφία εξωφύλλου: mikecotty.co.uk

Tags
Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close