HomeΑρθρα

Πως να καθορίσεις “επιτυχημένα” στόχους για το νέο χρόνο;

Το να θέσεις μερικούς στόχους στην αρχή της χρονιάς σίγουρα θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς και να δουλέψεις προς μια κατεύθυνση. Ακόμη και αν τελικά οι στόχοι αλλάξουν ή δε πραγματοποιηθούν ποτέ, μας δίνουν ένα δρόμο να ακολουθήσουμε.

γράφει για το Runningpress.gr η Γλυκερία Τζιατζιά

 

Αυτό το εξάμηνο παρακολουθώ ένα πολύ ενδιαφέρον μάθημα στη Σχολή, “Ψυχολογία της άκησης” λέγεται, και σε μία ενότητα μάθαμε για το “goal setting” ή αλλιώς τον καθορισμό στόχων. Ένας στόχος λοιπόν, σύμφωνα με τη “θεωρία των στόχων”, πρέπει να είναι δύσκολος και προκλητικός αλλά και ρεαλιστικός. Για παράδειγμα, ένας πολύ αρχάριος δρομέας που τρέχει μόλις ένα μήνα, δε μπορεί να θέσει ως στόχο τη συμμετοχή του σε ένα μαραθώνιο τον επόμενο μήνα. Μπορεί ο στόχος αυτός να είναι αρκετά δύσκολος και προκλητικός, αν το καλοσκεφτούμε όμως δεν είναι -σίγουρα- ρεαλιστικός. Για αυτό, πρέπει να επεξεργαζόμαστε και να αξιολογούμε καλά, τόσο εμείς, όσο και οι ειδικοί γύρω μας (για αυτό άλλωστε υπάρχουν) ένα στόχο πριν τον θέσουμε και βρεθούμε σε σύγχυση ευθυνών χωρίς λόγο.

Οι στόχοι που θέτουμε για να είναι επιτυχημένοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι, όχι γενικοί. Έχει αποδειχτεί πως οι αθλητές υψηλού επιπέδου δε θέτουν στόχους γενικούς, για παράδειγμα “φέτος θα βελτιώσω το 10αρι μου”, αλλά θέτουν στόχους ακριβείς, για παράδειγμα “φέτος θέλω να κάνω 20’’ καλύτερο χρόνο στα 10χλμ”. Επιφανειακά οι δύο βλέψεις δεν απέχουν και πολύ, όμως διαφέρουν πολύ στην προσέγγιση που θα έχει μετέπειτα ο αθλητής. Οπότε αν έχεις στόχους για το 2018, απλά κάνε τους λίγο πιο συγκεκριμένους!

Για να παρακινούμαστε χρειαζόμαστε κίνητρα, και το πιο ισχυρό κίνητρο είναι αυτό που μας ευχαριστεί. Αν κάτι σε ευχαριστεί και σε εκφράζει σαν άτομο, τότε αυτό είναι ο στόχος σου! Οι στόχοι πρέπει να είναι προσωπικοί και να έχουν βάθος μέσα μας, ειδάλλως απλά εκπληρώνουμε στόχους άλλων ανθρώπων που είναι πολύ παρακινημένοι από το δικό τους στόχο.

Hand drawing Make Ideas Happen concept with black marker on transparent wipe board.

 

Οι στόχοι μας πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμοι, μέσα σε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμων. Δηλαδή να υπάρχουν μεγάλοι μελλοντικοί στόχοι, στους οποίους για να φτάσεις να πρέπει να διαικπεραιώσεις μικρότερους πιο άμεσους. Για παράδειγμα, “θέλω σε 2 χρόνια να τρέξω στο μαραθώνιο της Αθήνας, μέχρι τότε θα αγωνιστώ σε αγώνες 10χλμ, 21χλμ”. Η δημιουργία σκαλοπατιών προς τους μεγάλους στόχους είναι και η πιο ασφαλής πορεία προς αυτούς.

Στόχοι μέσα από πλάνα και στρατηγικές! Κάθε στόχος πρέπει να έχει και το σχέδιό του, αφού “Στόχος χωρίς πλάνο είναι απλά μια ευχή”, όπως λέει και το σοφό απόφθεγμα. Θα επισημαίνω πάντα τη σημαντικότητα του προπονητή στην αθλητική πορεία ενός δρομέα, και ιδίως των πιο αρχάριων δρομέων. Όλοι εμείς που ξεκινήσαμε να τρέχουμε από το πουθενά, πως μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα άθλημα που δεν γνωρίζουμε μόνοι μας; Ή ακόμη χειρότερα, με “φασόν” προγράμματα από το ίντερνετ, που ούτε ποιος τα έφτιαξε δεν γνωρίζουμε! Το προπονητικό πλάνο καθώς και οι συμβουλές του προπονητή παίζουν καθοριστικό ρόλο, τόσο για το σχηματισμό αντικειμενικών στόχων για το υπόβαθρό μας όσο και για το σχηματισμό μιας στρατηγικής που θα μας οδηγήσει σε αυτούς.

Τέλος, οι στόχοι μας θα πρέπει να μπορούν να καταγράφονται, να αξιολογούνται και να υπάρχει συνεχής ανατροφοδότηση της εξέλιξής τους. Στη διαμόρφωση του πλάνου μας θα υπάρχουν κάποιες διαβαθμίσεις στην προπόνηση καθώς και κάποια μετρήσιμα στοιχεία που χρειαζόμαστε (πχ. χρόνος, χιλιόμετρα, pace, κλπ.). Αυτά θα μας βοηθήσουν να έχουμε ένα μέτρο αξιολόγησης από τη μια φορά στην άλλη, αλλά και σε βάθος χρόνου. Η συνεχής ανατροφοδότηση στον προπονητή, θα τον βοηθά να αντιλαμβάνεται την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, καθώς και στο να εξελίξει το πρόγραμμά μας με βάση αντικειμενικές παραμέτρους.

Είναι εύκολο να θέσουμε στόχους, αν είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με τα πράγματα που μας ευχαριστούν. Και από εκεί πρέπει να ξεκινάμε πάντα, δηλαδή, από το πόσο πολύ θέλουμε πραγματικά κάτι να μας συμβεί. Εύχομαι να σας βοήθησα λιγάκι με τις γνώσεις που σας μετέφερα από τις σπουδές μου και να δημιουργήσετε στόχους πάνω σε σωστότερη βάση! Επίσης, εύχομαι τα όνειρά σας να γίνουν πραγματικότητα! Καλό υπόλοιπο 2017!

Tags
Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close