HomeΘέματα Cycling

Προστατέψτε το ποδήλατό σας από την έκθεση στις καιρικές συνθήκες

Είναι πολύ λογικό για πρακτικούς λόγους να αφήνουμε το ποδήλατό μας στο μπαλκόνι αλλά δυστυχώς το ιδανικό θα ήταν να το αποθηκεύουμε μέσα στο σπίτι ή σε άλλο κλειστό χώρο, όπως το γκαράζ.

Τι γίνεται όμως όταν οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν την τοποθέτηση του ποδηλάτου σε κάποιον εσωτερικό χώρο; Η βροχή, η υγρασία και ο ήλιος σιγά σιγά αρχίζουν να φθείρουν πολλά μέρη του ποδηλάτου σας αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σε ένα βράδυ.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την φθορά του ποδηλάτου και των περιφερειακών του, από την ηλικία και την χρήση που έχουν μέχρι το μέρος που ζει ο καθένας μας.

Όσο πιο καινούριο είναι ένα ποδήλατο τόσο καλύτερη προστασία έχει στα περιφερειακά του. Τσιμούχες στα κέντρα, ποιοτικότερο γράσο, πιο ενισχυμένα χρώματα και πιθανότερο να μην είναι κατασκευασμένο από κάποιον χάλυβα που οξειδώνεται -σε αντίθεση με το αλουμίνιο.

Δε χρειάζεται να ανησυχείτε αν χρειάστηκε να αφήσετε το ποδήλατο σας έξω για 2-3 βράδια -ακόμη και αν έβρεχε- καθώς δεν είναι αρκετός καιρός ώστε να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν το ποδήλατο μένει μόνιμα εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες.

Ακόμη και μετά από μόλις μια βδομάδα θα δείτε πως η αλυσίδα θα αρχίσει να σκουριάζει. Η σκουριά πιάνει σιγά χωρίς να είναι εμφανής από την μια μέρα στην άλλη και το πόσος καιρός θα χρειαστεί μέχρι η αλυσίδα να σταματήσει να κινείται εξαρτάται από την ποιότητα της αλυσίδας αλλά και το λιπαντικό που χρησιμοποιήσατε τελευταία -αν χρησιμοποιήσατε.

Στην συνέχεια η ζέστη και η ακτινοβολία του ήλιου θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν τα πλαστικά μέρη του ποδηλάτου, σε σημείο όπου θα σκληρύνουν αρκετά και θα αρχίσουν να σπάνε κομμάτια. Τα χρώματα θα ξεθωριάσουν και ο σκελετός του ποδηλάτου θα γίνει πιο ευαίσθητος στην σκουριά, ενώ θα αρχίσουν και διάφορα τριξίματα από όλα τα μέρη όπου υπάρχουν συνδέσεις με βίδες.

Αυτό οφείλεται στα διαφορετικά μέταλλα τα οποία οξειδώνονται και διαβρώνονται με διαφορετικούς ρυθμούς ,ενώ στο τέλος «κολλάνε» μεταξύ τους. Στην συνέχεια τα ρουλεμάν του ποδηλάτου θα σφίξουν αρκετά, θα αρχίσουν να κάνουν θορύβους και τέλος θα σπάσουν οι μπίλιες εσωτερικά προκαλώντας ακινησία στο ποδήλατο.

Οι ντίζες διαβρώνονται εσωτερικά του καλύμματος, κάνοντας τις αλλαγές των ταχυτήτων και το φρενάρισμα πολύ δύσκολα. Ειδικότερα η υψηλή ηλιακή ακτινοβολία θα ξεράνει τα εξωτερικά σωληνάκια από τις ντίζες προκαλώντας το υλικό να ξεφτίσει και να εμφανιστεί το εσωτερικό.

Το χρονοδιάγραμμα των ζημιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν το ποδήλατο σας έρχεται σε άμεση έκθεση στις ηλιακές ακτίνες και την βροχή ή όχι. Στην καλύτερη περίπτωση αν το ποδήλατο δεν έρχεται σε άμεση έκθεση στις καιρικές συνθήκες θα χρειαστούν 2-3 μήνες μέχρι να συμβούν όλα τα παραπάνω.

Πώς μπορείτε όμως να μειώσετε τις παραπάνω φθορές;

Ένας απλός και εύκολος τρόπος για να εμποδίσετε την άμεση έκθεση του ποδηλάτου σας στις καιρικές συνθήκες είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο προστατευτικό ποδηλάτου για εξωτερικούς χώρους. Αυτό θα εμποδίσει την άμεση έκθεση στην βροχή και τον ήλιο αυξάνοντας κατά πολύ την διάρκεια ζωής του ποδηλάτου σας.

Εναλλακτικά μπορείτε να συντηρείτε συχνότερα το ποδήλατο και να κάνετε χρήση κάποιου αδιάβροχου γράσου στα σημεία τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα διάβρωσης. Μια έξτρα στρώση γράσου λειτουργεί και ως προστασία από το νερό.

Επίσης, μπορείτε να λιπάνετε τις ντίζες και τα καλώδια, όπως επίσης και τις βίδες του ποδηλάτου ώστε να μην πιάσουν σκουριά. Ακόμη όμως και αν δείτε τη σκουριά να εμφανίζεται τις περισσότερες φορές είναι απλά επιφανειακή και δεν έχει καταστραφεί το ποδήλατο ή το μέρος αυτού το οποίο έχει πιάσει σκουριά.

Για να εξαφανίσετε την επιφανειακή σκουριά μην τρίψετε το μέρος, αλλά τοποθετήστε λίγο λάδι επάνω στην σκουριά. Αν το τρίψετε θα εξαφανιστεί τοπικά η σκουριά, αλλά μόλις το ποδήλατο εκτεθεί ξανά στις καιρικές συνθήκες θα εμφανιστεί πολύ περισσότερη σκουριά και σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση.

Πηγή: sela.gr

Tags
Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close