Mountain Running

Εκκίνηση με το 50km Wolf Race για το TihioRace – Ζωντανά αποτελέσματα

Η εκκίνηση για το φετινό TihioRace δόθηκε σήμερα στις 07:30 το πρωί με τον αγώνα Wolf Race 50km. Η συνέχεια στο πρόγραμμα θα δοθεί αύριο με τους αγώνες 10, 20 και 30χλμ.

 

Παρακολουθήστε σε ζωντανή ροή τα αποτελέσματα από το Wolf Race του TihioRace πατώντας εδώ 

Τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής είναι ανηφορικά και κινούνται σε μονοπάτι κορυφογραμμής (και ελάχιστο δασικό). Ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού που συναντάμε είναι στα 2,9χλμ (Μουντούνια) και αφού έχουμε κάνει 302μ. θετικής υψομετρικής.

Συνεχίζουμε αρχικά ανηφορικά και σύντομα ισουψώς πάνω στην κορυφογραμμή. Κατηφορίζοντας για λίγο συναντάμε τον δεύτερο σταθμό (Πλαλίστρα) στα 6,6χλμ. αφού έχουμε κάνει 170μ. θετικής υψομετρικής (συνολικά από αρχής +472μ.).

Εδώ χωρίζουν η μεγάλη διαδρομή με τις μικρότερες. Ακολουθούμε με νότια κατεύθυνση το χωματόδρομο. Στο 10.9χλμ (όπου στάνη) θέλει προσοχή καθώς αφήνουμε το χωματόδρομο και κατηφορίσουμε σε απότομο μονοπάτι (τεχνικό) που μας κατεβάζει στο ρέμα. Διασχίζουμε το ρέμα και ανηφορίσουμε το μονοπάτι που μας οδηγεί σε παλιό (εγκαταλειμμένο χωματόδρομο) και σύντομα στο σταθμό 3 (λίγο έξω από το χωριό Παλιόμυλος). Το τμήμα αυτό ήταν και το πιο εύκολο καθώς είχε κυρίως χωματόδρομο αλλά και γενικά ήταν κατηφορικό. Φτάσαμε στα 12.1χλμ.

Από τον 3ο σταθμό συνεχίζουμε κατηφορικά σε εγκαταλειμμένο χωματόδρομο που έχει τη μορφή μονοπατιού. Φτάνουμε στο ρέμα και περνάμε απέναντι ακολουθώντας πανέμορφο μονοπάτι καλυμμένο από βλάστηση. Το μονοπάτι έχει μικρές ανηφοροκατηφόρες και διασχίζει όμορφα μικρά λιβάδια, καταπράσινα. Φτάνουμε στην είσοδο του χωριού Πύργος (χώρος αναψυχής) όπου σε πηγή υπάρχει ο 4ος σταθμός (οι χωρικοί έχουν φτιάξει υπαίθριο μουσείο παλαιών εργαλείων). Μέχρι εδώ έχουμε κάνει 17,2χλμ με συνολική υψομετρική +697μ.

Ανηφορίζουμε ανάμεσα στα παλιά σπίτια του χωριού από όμορφο μονοπάτι αλλά σχετικά τεχνικό. Φτάνουμε σε ράχη όπου για λίγο κινούμαστε σε χωματόδρομο και αρχίζουμε να κατηφορίζουμε σε μονοπάτι. Τέμνουμε κάποιες φορές το χωματόδρομο που πάει στο χωριό Σεργούλα αλλά τελικά το μονοπάτι θα μας οδηγήσει στην πλατεία του χωριού όπου και ο 5ος σταθμός. Το πρώτο μισό του τμήματος αυτού ήταν ανηφορικό ( + 389μ.) ενώ το δεύτερο μισό κατηφορικό. Τελικά μέχρι τον 5ο σταθμό έχουμε διανύσει 22,9χλμ. 1086μ. συνολικής θετικής υψομετρικής. Εδώ είναι και το πρώτο όριο αποκλεισμού που είναι οι 4:30 ώρες!

Από εδώ αρχίζει και το πιο όμορφο τμήμα του αγώνα. Μπορεί να είναι ανηφορικό μονοπάτι αλλά είναι παρθένο χωρίς να συναντά πουθενά δρόμο. Είναι πετρόχτιστο παλιό καλντερίμι. Κοιτάζοντας κανείς πίσω του εντυπωσιάζεται από τη νήσο Τροιζόνια που κάνει τον Κορινθιακό κόλπο να μοιάζει με φιόρδ. Φτάνοντας στο παλιό οικισμό Παλιοχώρι (6ος σταθμός) έχουμε διανύσει 26,6χλμ. με 1606μ. συνολικής θετικής υψομετρικής.

Συνεχίζουμε ανηφορικά σε μονοπάτι μέσα σε όμορφο δρυοδάσος. Τραβερσάρουμε αρκετές πλαγιές και φτάνουμε σε χωματόδρομο. Στρίβουμε αριστερά και τον ακολουθούμε μέχρι την ψηλότερη κορυφή του όρους Τρίκορφα. Από εκεί η θέα είναι υπέροχη προς τα μεγάλα βουνά της Στερεάς (Γκιώνα, Βαρδούσια, Παρνασσός) αλλά και της Πελοποννήσου (Χελμός, Ζήρια, Ερύμανθος). Μέχρι τον 7ο σταθμό έχουμε κάνει 33,2χλμ. 2246μ. συνολικής θετικής υψομετρικής. Εδώ υπάρχει άλλο ένα όριο αποκλεισμού που είναι οι 7:30.

Ένα υπέροχο κατηφορικό μονοπάτι μέσα στα έλατα δίνει τη δυνατότητα για μεγάλες ταχύτητες σε όσους έχουν δυνάμεις. Μικρή ανηφόρα οδηγεί στο ξωκλήσι του Αγ. Κωνσταντίνου και συνεχίζουμε πάλι σε κατηφόρα. Φτάνουμε στο χωριό Ποτιδάνεια όπου ο 8ος σταθμός. Μέχρι εδώ 39,4χλμ. με 2281μ. συνολικής θετικής υψομετρικής.

Ανηφορίζουμε σε καλογραμμένο μονοπάτι που μας βγάζει σε τσιμεντένια δεξαμενή. Εκεί μπαίνουμε δεξιά (δυτικά) σε μονοπάτι που έχει μικρές ανηφοροκατηφόρες. Κινούμαστε μέσα σε όμορφο δρυοδάσος και μετά από 5,2χλμ. συναντάμε τον 9ο σταθμό στο 44,8χλμ με 2611μ. συνολικής θετικής υψομετρικής.

Χωματόδρομος κεντρικός μετά από 200μ. μας οδηγεί δεξιά σε μικρό παλιό χωματόδρομος. Μια εύκολη και γρήγορη κατηφόρα μας οδηγεί στο χωριό Παλιοξάρι όπου και ο 10ος σταθμός στο 46,2χλμ.

Ακολουθούμε άσφαλτο μέσα στο χωριό και μετά ένας συνδυασμός από μονοπάτια και δασικούς δρόμους μας οδηγεί στο χωριό Τείχιο όπου ο 11ος σταθμός στο 49,3χλμ. Λίγο μετά το χωριό ένα ακόμα όμορφο φλατ μονοπάτι θα μας οδηγήσει στον τελικό χωματόδρομος. Ανηφορικός όμως μας οδηγεί στο «Θεατράκι» που είναι και ο τερματισμός μετά από 52 κουραστικά αλλά όμορφα χιλιόμετρα!

Αύριο οι αγώνες 10, 20 και 30 χλμ

10km

Ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή για αρχάριους δρομείς βουνού. Περιλαμβάνει ελάχιστα μονοπάτια ώστε να μην είναι τεχνική όμως δεν υστερεί καθόλου σε αισθητική καθώς διατρέχει μικρούς (στενούς) δασικούς δρόμους μέσα σε δρυοδάση.

Η εκκίνηση του αγώνα των 10 χιλιομέτρων δίνεται στο ειδικά διαμορφωμένο αμφιθέατρο στο Τείχιο.  Τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής είναι ανηφορικά και κινούνται σε δασικό δρόμο. Στο 4,4χλμ συναντάμε χωματόδρομο κεντρικό και στρίβουμε αριστερά κατηφορικά. Σε 200μ. πάλι στρίβουμε αριστερά σε μονοπάτι που μας οδηγεί στο σταθμό ανεφοδιασμού. Στο σταθμό μας υποδεικνύουν την κατεύθυνση που είναι ένα μικρό δρομάκι κατηφορικό που σύντομα γίνεται μονοπάτι (σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους αγώνες που πάνε προς το χωριό Παλιοξάρι).

Στο 5,8χλμ ακολουθούμε κατηφορικό χωματόδρομο με έντονη κλίση. Συναντάμε τον ασφαλτόδρομο στο 6,8χλμ. και ακολουθούμε τα σημάδια αριστερά κατηφορικά. Μετά από 200 μέτρα αφήνουμε τον ασφαλτόδρομο και ακολουθούμε τα σημάδια δεξιά κατηφορικά. Περνάμε από το νεκροταφείο του χωριού χωματόδρομος μας οδηγεί στο χωριό Τείχιο 7,8χλμ. όπου και σταθμός ανεφοδιασμού. Αφού διασχίσουμε το χωριό μονοπάτι μας βγάζει σε τελικό χωματόδρομο και μετά από μια ανηφόρα φτάνουμε στο χώρο τερματισμού (στο ειδικά διαμορφωμένο αμφιθέατρο) αφού έχουμε διανύσει συνολικά 10,6χλμ.

20km

Η εκκίνηση του αγώνα των 20 χιλιομέτρων δίνεται στο ειδικά διαμορφωμένο αμφιθέατρο στο Τείχιο.

Τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής είναι ανηφορικά και κινούνται σε μονοπάτι κορυφογραμμής (και ελάχιστο δασικό).  Ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού που συναντάμε είναι στα 2,9χλμ «Μουντούνια» (νερό/ισοτονικό) και αφού έχουμε κάνει 302μ. θετικής υψομετρικής.

Συνεχίζουμε αρχικά ανηφορικά και σύντομα ισουψός πάνω στην κορυφογραμμή. Κατηφορίζοντας για λίγο συναντάμε τον δεύτερο σταθμό «Πλαλίστρα» ή «Στάνη» (με νερό/ισοτονικό, πατατάκια, μπανάνα κλπ.) στα 6,6χλμ. αφού έχουμε κάνει 170μ. θετικής υψομετρικής (συνολικά από αρχής +472μ.).

Εδώ χωρίζουν η μεγάλη διαδρομή με τις μικρότερες. Η διαδρομή των 20χλμ. ακολουθεί για λίγο το χωματόδρομο ανατολικά και αμέσως πέφτει στον κεντρικό χωματόδρομο ακολουθώντας την ίδια πορεία. Φτάνοντας στη τσιμεντένια δεξαμενή στρίβει απότομα δυτικά για να εισέλθει σε κατηφορικό μονοπάτι. Από εδώ και πέρα συμπίπτει με τη μεγάλη διαδρομή.

Το μονοπάτι έχει ανηφοροκατηφόρες σε ρεματιές. Κινούμαστε μέσα σε όμορφο δρυοδάσος και μετά συναντάμε τον 3ο σταθμό «Δάσος Θέρετρον», λίγο κάτω από το ξενοδοχείο «Δάσος Θέρετρον». Πάμε βόρεια (όπως μας υποδεικνύουν και οι εθελοντές του σταθμού) ακολουθώντας το χωματόδρομο προς το χωριό Παλιοξάρι. Σύντομα αφήνουμε τον κύριο δασικό δρόμο και από μονοπάτι αλλά και μικρότερους χωματόδρομους θα εισέλθουμε στο χωριό Παλιοξάρι. Μονοπάτι μας οδηγούν στην γραφική πλατεία του χωριού όπου και ο 4ος σταθμός ανεφοδιασμού.

Βγαίνοντας από το χωριό ακολουθούμε δυτικά ασφαλτόδρομο και αμέσως μετά το νεκροταφείο θα εισέλθουμε σε χωματόδρομο κατηφορικό με βόρεια κατεύθυνση. Μετά από 600 μέτρα αρχίζει το μονοπάτι που σύντομα μας βγάζει σε χωματόδρομο και τελικά στο χωριό Τείχιο (5ος σταθμός ανεφοδιασμού). Αφού διασχίσουμε το χωριό μονοπάτι μας βγάζει σε τελικό χωματόδρομο και μετά από μια ανηφόρα φτάνουμε στο χώρο τερματισμού (στο ειδικά διαμορφωμένο αμφιθέατρο) αφού έχουμε διανύσει συνολικά 20χλμ.

30km

Ο αγώνας έχει εκκίνηση και τερματισμό το χωριό Τείχιο, στην Ορεινή  Δωρίδα. Είναι ένας από τους 8 αγώνες του Skyrunner Greece Series και συγκεκριμένα ο τρίτος κατά σειρά.

Το Τείχιο Βρίσκεται στα Ν Δ του Νομού Φωκίδος, απέχει 25 χλμ. από την Ναύπακτο, 79 χλμ. από την Άμφισσα και 250 από την Αθήνα. Η διαδρομή του αγώνα αποτελείται από 25% δρόμο δασικό,  70% μονοπάτι και μόλις  5% ασφάλτινο δρόμο. Στην διαδρομή των 30 χλμ η συνολική θετική υψομετρική είναι 1500μ.

Η εκκίνηση δίνεται στο ειδικά διαμορφωμένο αμφιθέατρο στο Τείχιο.

Τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής είναι σταθερά ανηφορικά και κινούνται σε μονοπάτι κορυφογραμμής (και ελάχιστο δασικό).

Double Run (50km+30km)

Για όσους θέλουν να ζήσουν μια νέα εμπειρία ή και για εκείνους που θέλουν να προσθέσουν στο ενεργητικό τους έναν αγώνα 80K! Δεν πρόκειται για νέο αγώνα, αλλά για μία νέα κατάταξη στην οποία συμπεριλαμβάνονται όσοι λάβουν μέρος και τερματίσουν στους αγώνες Wolf’s Race – 50K και 30K.

Στον αγώνα των 80 km (Double Run) η ανάδειξη των 3 πρώτων νικητών θα γίνει με άθροισμα των επιμέρους χρόνων στους 2 αγώνες (50km και 30km).

Οι δύο αγώνες θα λάβουν μέρος στις 12 και 13 Μαΐου και όπως πάντα θα συμπεριλαμβάνουν πλούσιες παροχές.

Tags
Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close