Επικαιρότητα

Μαραθώνιος Κρήτης – Χορηγοί, Υποστηρικτές – Τελετή κοπής κότινου

Η Οργανωτική Επιτροπή του «3ου Μαραθώνιου Κρήτης» ανακοινώνει τους Χορηγούς, προμηθευτές, Θεσμικούς Υποστηρικτές και Υποστηρικτές της Πράσινης Αποστολής.

 

 

Μεγάλος Χορηγός είναι η ΕΤΑΝΑΠ Α.Ε. με το ΝΕΡΟ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΟΡΕΩΝ « Samaria »

Χορηγοί:

  • ·         ΑΝΕΚ LINES και Blue Star Ferries (Φορέας Ακτοπλοϊκών Μετακινήσεων)
  • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΥΔΩΝ (Επίσημο Ξενοδοχείο)
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ (Ασφαλιστικός Φορέας)
  • ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ (Με το Προϊόν AMSTEL Free)
  • ·         ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ – ΡΕΘΥΜΝΟΥ(Φορέας Οδικών Μετακινήσεων)
  • SKODA ΜΕΛΑΚΗΣ (Αυτοκίνητο Αγώνων)
  • HIGH5 (Ενεργειακά και ισοτονικά ποτά)

Θεσμικοί υποστηρικτές:

  • Αντιπεριφέρεια Χανίων
  • Δήμοι περιφερειακής Ενότητας Χανίων
  • Ναύσταθμος Κρήτης

Οι αγώνες θα καλυφθούν σε ζωντανή αναμετάδοση από τις 08:50 – 13:20 από την ΝΕΑ Τηλεόραση Κρήτης

Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί όλους τους παραπάνω θεσμικούς φορείς και εταιρείες για την εξαιρετική υποστήριξη που παρέχουν στο  μεγάλο αθλητικό – συμμετοχικό, κοινωνικό , πολιτιστικό, και τουριστικό γεγονός της Κρήτης

Από την Ο.Ε

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν και να αντλήσουν πλήθος πληροφοριών για τον Μαραθώνιο και τα παράλληλα αγωνίσματα των 10 χλμ., των 5 χλμ. και των 2,5 χλμ. στον δικτυακό τόπο της Διοργάνωσης: https://crete-marathon.gr/gr/ και στο Face book www.facebook.com/cretemarathon

Δείτε το βίντεο των εκδηλώσεων του 2017. https://youtu.be/Z4jgclf0zXc

Δείτε το Τηλεοπτικό ΣΠΟΤ  προβολής των εκδηλώσεων του 2018: https://youtu.be/zOOcDl78W4k

Δείτε το Τηλεοπτικό ΣΠΟΤ της ζωντανής Τηλεοπτικής αναμετάδοσης των αγωνιστικών εκδηλώσεων του 2018: https://youtu.be/5tU_KzEsBEg

«Μαραθώνιος Κρήτης – Crete Marathon 2018».

Τελετή κοπής κότινου, στην αρχαία ελιά των Βουβών στον Δήμο Πλατανιά

Η Οργανωτική Επιτροπή του Μαραθωνίου Κρήτης στις παράλληλες εκδηλώσεις της ανακοινώνει την τελετή κοπής του κότινου από την αρχαία ελιά των Βουβών για το στεφάνωμα των νικητών του Μαραθωνίου.

Στο χωριό άνω Βούβες υπάρχει το αρχαιότερο ελαιόδεντρο του κόσμου, όπως εκτιμάται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα που ξεπερνάει σε ηλικία τα 3.000 χρόνια. Η ελιά Βουβών όπως είναι ευρέως γνωστή αποτελεί σήμερα Ολυμπιακό σύμβολο.

«Από τις Βούβες ο Ιδαίος Ηρακλής μεταλαμπάδευσε και μεταφύτευσε την πρώτη ελιά για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ολυμπία. Σήμερα κότινος από την Ελιά των βουβών ταξιδεύει στους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες για το στεφάνωμα των Νικητών».

Η τελετή εντάσσεται στις πρωτοβουλίες της Οργανωτικής Επιτροπής και αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό συμβολισμό. Από κλαδιά της ελιάς των Βουβών, θα στεφανωθούν οι πρώτοι Νικητές του Μαραθωνίου Κρήτης.

Παρασκευή 13/04/18,

Ώρα 16:30, Δήμος Πλατανιά, τελετουργικό στην αρχαία ελιά τον Βουβών, κοπή κότινου ελιάς για τα στεφάνια των Νικητών του Μαραθωνίου.

Τηλεοπτική αναμετάδοση από την ΝΕΑ Τηλεόραση Κρήτης

Η Ελιά των Βουβών , η αρχαιότερη ελιά του κόσμου

Στο χωριό Άνω Βούβες Κισσάμου στα Χανιά στέκει αγέρωχο το αρχαιότερο ελαιόδεντρο του κόσμου, όπως εκτιμάται κατά γενική ομολογία από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Η ελιά Βουβών όπως είναι ευρέως γνωστή ξεπερνάει σε ηλικία τα 3.000 χρόνια, έχει περίμετρο κορμού 12,5 μέτρα, διάμετρο 4,6 μέτρα και ανήκει στην ντόπια ποικιλία τσουνάτη εμβολιασμένη σε ύψος 3 μέτρων πάνω σε αγριελιά. Εξαιτίας αυτού του εμβολιασμού ο κορμός της είναι τόσο όμορφα σμιλεμένος από τη φύση που θυμίζει γλυπτό.

Το 1990 σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Χανίων η ελιά των Βουβών κυρήχθηκε ως Μνημείο Εξαιρετικής Σημασίας της Φύσης.

Η υπεραιωνόβια ελιά δε φύεται καθόλου τυχαία στο συγκεκριμένο μέρος καθώς εκεί βγαίνουν τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου, είναι ουσιαστικά η κοιτίδα της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη. Ο κορμός του δέντρου είναι κούφιος καθώς δεν υπάρχει καρδιόξυλο, οπότε η ελιά ανανεώνεται προς τα έξω και το καρδιόξυλο σταδιακά σαπίζει, αλλά επειδή η ελιά είναι αθάνατο δέντρο συνεχώς ανανεώνει το ξύλο της, είναι ουσιαστικά το σύμβολο της αθανασίας.

Πάρα πολλοί τουρίστες είτε οργανωμένα, είτε μεμονωμένα επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι το εντυπωσιακό αυτό δέντρο για να το θαυμάσουν από κοντά και να μάθουν την ιστορία του.

Κυρίως μένουν εντυπωσιασμένοι από το τεράστιο σχήμα του και τον επιβλητικό όγκο του κορμού , αλλά και από το γεγονός ότι παραμένει ζωντανό και καρποφόρο εδώ και 3000 χρόνια δίχως παύση.

Η τοποθεσία που βρίσκεται η ελιά καθώς και όλη η πλαγιά που φιλοξενεί κάμποσα χωριά είναι κατάφυτη από χιλιάδες ελιές και πραγματικά παράγεται το καλύτερο λάδι στον κόσμο, ενώ κάθε μέρα το καλοκαίρι βλέπω αμέτρητους τουρίστες να περνάνε από το χωριό μου που βρίσκεται κοντά στις Βούβες για να επισκεφθούν την αρχαιότερη ελιά του κόσμου.

Ο χώρος που βρίσκεται η ελιά Βουβών έχει περιφραχτεί με υλικό από πέτρα σιδεριάς και βρίσκεται στην αυλή ενός σπιτιού…

Από τις Βούβες ο Ιδαίος Ηρακλής μεταλαμπάδευσε και μεταφύτευσε την πρώτη ελιά για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ολυμπία.

Δικαίως η ελιά Βουβών αποτελεί ένα θαύμα της κρητικής φύσης προκαλώντας δέος και θαυμασμό με το που την αντικρύσεις. Η Ελιά των Βουβών έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως μνημείο της φύσης. Εκεί καταλαβαίνει ο άνθρωπος το μεγαλείο και τη δύναμη της φύσης.

Ακολουθούν φωτογραφίες από το αρχαιότατο ελαιόδεντρο με τον εντυπωσιακό κορμό που μπορούν να τον αγκαλιάσουν άνετα 10 άτομα.

Tags
Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close