ΕνδιαφέρονταΕπικαιρότητα

Μαυρισμένα νύχια στα πόδια – Πότε κινδυνεύετε

Είναι αρκετά συνηθισμένο στους δρομείς να μαυρίζουν τα νύχια των ποδιών, είτε από τραυματισμό, είτε από αιμορραγία, είτε από την διαρκή πίεση που ασκεί το παπούτσι. Δεν συμβαίνει όμως σε όλους και σε μερικές περιπτώσεις δεν πρόκειται για αθώο σύμπτωμα και χρειάζεται να επισκεφθείτε γιατρό.

Δείτε σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας :

Επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί

Η πιο κοινή αιτία για τα μαύρα νύχια είναι οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί που προκαλούνται από το τρέξιμο ή κακή επιλογή παπουτσιών. Οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί μπορεί να είναι ήπιοι και να προκαλέσουν μικρή ζημιά (μικρός, ανώδυνος μαύρος ή μπλε αποχρωματισμός κάτω από το νύχι), αλλά και μεγαλύτερη που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μερική ή ολική αποκόλληση του νυχιού από τη μήτρα του. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι επώδυνη. Όταν το νύχι αποκολληθεί είναι νεκρό και σταματά ο πόνος. Ο χρόνος ανάπτυξης νέου νυχιού φτάνει και τους 12 μήνες για το μεγάλο νύχι, ενώ για τα μικρότερα 3 έως 6 μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις το νέο νύχι αρχίζει να αναπτύσσεται κάτω από το νεκρό νύχι πριν αυτό αποκολληθεί. Εάν όμως οι συνθήκες παραμένουν ίδιες (επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί κλπ.) μπορεί και αυτό να υποστεί αποκόλληση. Για να αποφύγετε αυτή την εξέλιξη πρέπει να το φροντίσει ο δερματολόγος, ο οποίος θα αφαιρέσει το παλιό νεκρό νύχι, ώστε το νέο να αναπτυχθεί σωστά. Εάν το δέρμα που περιβάλλει το μαύρο κομμάτι του νυχιού είναι κόκκινο ή ερεθισμένο πρέπει να σας δει γιατρός, καθώς πιθανότατα πρόκειται για μόλυνση.

Υπονύχιο αιμάτωμα

Αν σας πέσει ένα βαρύ αντικείμενο πάνω στο πόδι μπορεί να προκληθεί ρήξη των αιμοφόρων αγγείων. Αυτός ο τύπος μαυρισμένου νυχιού αναγνωρίζεται εύκολα, καθώς δημιουργείται σχεδόν αμέσως μετά το συμβάν. Η συσσώρευση του αίματος προκαλεί αίσθημα πίεσης και πόνο. Η αντιμετώπιση γίνεται με το τρύπημα του νυχιού με μια βελόνα ώστε να φύγει το αίμα και να ανακουφιστείτε. Η διαδικασία αυτή πρέπει πάντα να γίνεται από γιατρό, καθώς στο σπίτι υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης.

Μύκητες

Οι μύκητες των ποδιών μπορεί να εξαπλωθούν και στα νύχια σας και να αλλοιώσουν το χρώμα τους (κίτρινο, μπλε, πράσινο, καφέ, μοβ και μαύρο). Οι μύκητες προκαλούν συνήθως και δυσοσμία. Αν υποψιάζεστε ότι έχετε μολυνθεί από μύκητες, επισκεφθείτε γιατρό για να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Καρκίνος του δέρματος

Το μελάνωμα, η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, μπορεί να αναπτυχθεί κάτω από τα νύχια, προκαλώντας υπερχρωματισμό του δέρματος. Είναι αργή και ανώδυνη διαδικασία, που συχνά καθιστά δύσκολη τη διάγνωση.
Εάν το νύχι σας δεν έχει τραυματιστεί αλλά παρατηρείτε να αλλάζει χρώμα, πρέπει να το ελέγξετε. Αν κάνετε συχνά πεντικιούρ και βάφετε τα νύχια σας, πρέπει να τα παρατηρείτε και να τα αφήνετε να ξεκουράζονται για κάποια διαστήματα. Το μελάνωμα θεραπεύεται στις περισσότερες περιπτώσεις, εφόσον εντοπιστεί εγκαίρως.

Χρώμα δέρματος

Σε κάποιες περιπτώσεις ο αποχρωματισμός των νυχιών έχει απλά να κάνει με τον τόνο της επιδερμίδας, ειδικά στους έγχρωμους. Αυτός ο τύπος αποχρωματισμού είναι συμμετρικός και εμφανίζεται σε όλα τα δάκτυλα. Ένας κακοήθης αποχρωματισμός συμβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε ένα νύχι. Σε κάθε περίπτωση, για να είστε σίγουροι ότι δεν κινδυνεύετε, συμβουλευτείτε γιατρό.

Tags
Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close