ΕνδιαφέρονταΕπικαιρότητα

Oι ενδείξεις ότι λείπουν φυτικές ίνες από την διατροφή σας

Για τη γραμμή μας, τη χοληστερίνη μας, το έντερό μας, το σάκχαρό μας… Ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουμε, οι φυτικές ή αλλιώς διαιτητικές ίνες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές τόσο για τη σιλουέτα όσο και για την υγεία μας.

Παρακάτω θα δείτε πέντε βασικές ενδείξεις που σημαίνουν ότι δεν λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες από τη διατροφή σας.

1. Μη φυσιολογική όψη κοπράνων

Εάν τα κόπρανα είναι πολύ μικρά σε μέγεθος ή πολύ σκληρά, πιθανότατα χρειάζεστε περισσότερες φυτικές ίνες ώστε να διευκολύνετε την απομάκρυνση των τροφών από το έντερο.

2. Πεινάτε μετά το φαγητό

Οι φυτικές ίνες διασπώνται με αργό ρυθμό, γι’ αυτό και ένα γεύμα που περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα του συστατικού μάς χορταίνει για περισσότερη ώρα. Εάν πεινάτε μία με δύο ώρες μετά το γεύμα σας, μάλλον πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας περισσότερα λαχανικά, φασόλια ή προϊόντα ολικής άλεσης.

3. Έχετε φούσκωμα

Τόσο η υπερβολική όσο και η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών οδηγούν στο ενοχλητικό φούσκωμα. Οι φυτικές ίνες εξασφαλίζουν ομαλή πέψη και απομάκρυνση των τροφών, οπότε η έλλειψή τους οδηγεί σε «απόφραξη» του εντέρου και κατ’ επέκταση στο φούσκωμα.

4. Νυστάζετε μετά το φαγητό

Ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα συνήθως συνοδεύεται από έντονο αίσθημα υπνηλίας. Το ίδιο συμβαίνει όταν ένα γεύμα είναι φτωχό σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή ρύθμιση του σακχάρου, ώστε να αποφευχθούν οι απότομες αυξομειώσεις του. Η ξαφνική αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου εκδηλώνεται ως ξαφνική αυξομείωση στα επίπεδα ενέργειας.

5. Δεν περάσατε το «τεστ του καλαμποκιού»

Δοκιμάστε να φάτε πέντε-έξι σπόρους καλαμποκιού χωρίς να τους μασήσετε και παρατηρήστε πόσες ώρες θα περάσουν μέχρι να τους απορρίψει ο οργανισμός σας. Με τον τρόπο αυτό θα δείτε εάν οι τροφές περνούν από το γαστρεντερικό με φυσιολογικό ρυθμό. Εάν δείτε τους σπόρους στα κόπρανα εντός 18 ωρών, τότε ο ρυθμός επεξεργασίας των τροφών θεωρείται φυσιολογικός. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών ώστε να διευκολύνετε τη διαδικασία.

Πηγή: prevention.com

Tags
Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close