ΕπικαιρότηταΣτίβος

Ξεκίνησαν οι ιατρικές εξετάσεις για τους αθλητές από τον ΣΕΓΑΣ

Σε ιατρικές εξετάσεις υποβάλλονται οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, στο πλαίσιο του επιστημονικού προγράμματος του ΣΕΓΑΣ, που είναι σε πλήρη εφαρμογή, με τον μεγαλύτερο όγκο των αθλητών του σχεδιασμού να έχει ήδη περάσει από το Metropolitan για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Ο ΣΕΓΑΣ διεύρυνε φέτος το επιστημονικό της πρόγραμμα, με μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να προσφέρει σε αθλητές και προπονητές τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες πρόληψης.

Οι ιατρικοί έλεγχοι ξεκίνησαν με τους αθλητές και τις αθλήτριες των τεσσάρων βασικών κατηγοριών, με τους περισσότερους να έχουν ήδη ολοκληρώσει την διαδικασία. Μάλιστα στις εξετάσεις υποβλήθηκε και η Κατερίνα Στεφανίδη, που εκμεταλλεύτηκε την παρουσία της πριν λίγες ημέρες στην Ελλάδα και συμμετείχε στο πρόγραμμα. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο ιατρικός έλεγχος των αθλητών που ανήκουν στην κατηγορία στήριξης και τις προεθνικές ομάδες.

“Το σημαντικότερο απ΄όλα είναι η πρόληψη. Μας ενδιαφέρει οι αθλητές των κατηγοριών, αλλά και οι υπόλοιποι να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες. Αν κάποιος είναι υγιής μπορεί να είναι ασφαλής και να κάνει καλές επιδόσεις. Το επόμενο κομμάτι είναι αυτό της απόδοσης. Υπάρχουν δείκτες που σε βοηθούν να ξέρεις που βρίσκεται ένας αθλητής. Αν ο οργανισμός είναι κουρασμένος, αν κινδυνεύει από κάποιον τραυματισμό. Όλα αυτά είναι εργαλεία που βοηθάνε τους προπονητές”, είπε ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίες του ΣΕΓΑΣ, Διονύσης Χίσσας και συμπλήρωσε: “Ο προπονητής έχει στα χέρια του ένα εργαλείο, δεν θα δει από μια στιγμή στην άλλη αποτελέσματα. Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να την αγκαλιάσουν όλοι, είναι πολλά μικρά βήματα που δημιουργούν κάτι μεγάλο. Όλα αυτά τα χρόνια έβλεπα πως αθλητές που παθαίνουν με μεγαλύτερη ευκολία οστικά οιδήματα ή τραυματισμούς είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, αν δεν κάνεις συχνά ελέγχους δεν μπορείς να το διαχειριστείς”.

Στη διάρκεια του ιατρικού ελέγχου, οι αθλητές υποβάλλονται σε triplex καρδιάς, μέτρηση οστικής πυκνότητας και αιματολογικό έλεγχο.

Η ομοσπονδία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος η συνεπής συμμετοχή, στο οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή της πάσης φύσεως υποστήριξης στους αθλητές και τις αθλήτριες του σχεδιασμού.

Tags
Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close