Θέματα Cycling

7 Tips για να προετοιμάσετε κατάλληλα το ποδήλατο σας για το χειμώνα

Οι μήνες οδήγησης σε υγρές συνθήκες, δηλαδή κατά βάση οι χειμερινοί μήνες, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο ποδήλατό σας. Για να κάνετε τη διαδρομή σας πιο ευχάριστη, είτε είστε αρκετά τυχεροί έχοντας ένα ποδήλατο κατάλληλο για το χειμώνα ή ακόμη και αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε απλώς το κύριο όχημα σας, σας παρουσιάζουμε επτά τρόπους για να προστατέψετε το ποδήλατό σας από τον κακό καιρό:

1. Καθάρισε το σωστά

Βλέποντας ότι το ποδήλατό σας πιθανώς να καλύπτεται με μούχλα-λάσπη μετά από λίγα μίλια σε πραγματικά κακές συνθήκες, ίσως φαίνεται λίγο ανούσιο-βαρετό να περάσετε μια ώρα ή δύο για να βεβαιωθείτε ότι είναι όμορφα καθαρό.

Αλλά φροντίζοντας το ποδήλατό σας να είναι καθαρό, όχι μόνο θα διευκολύνει την εμφάνιση οποιωνδήποτε μηχανικών ελαττωμάτων, αλλά θα σας εξοικειώσει με μια διαδικασία καθαρισμού για τον υπόλοιπο χειμώνα.

Το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κάνετε στο ποδήλατό σας ένα γρήγορο καθάρισμα μετά από κάθε διαδρομή. Δεν είναι χρονοβόρο, αφού θα πάρει μόνο πέντε λεπτά για να απαλλαγείτε από τα χειρότερη και ειδικά τη λάσπη.

Στη συνέχεια, ανά μια εβδομάδα ή δύο χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος για να καθαριστεί το σύστημα μετάδοσης κίνησης. Μπορεί να φαίνεται σαν αγγαρεία ειδικά μετά από μια μακρά βόλτα στο κρύο και τη βροχή, αλλά αν μπορείτε να διατηρήσετε αυτή τη συνήθεια τότε θα εξοικονομήσετε πολλά χρήματα μακροπρόθεσμα.

2. Το κατάλληλο service

Το να κάνετε στο ποδήλατό σας ένα καλό service θα αποτρέψει τα προβλήματα πιο κάτω από τη γραμμή

Μόλις το ποδήλατό σας είναι καθαρό, ήρθε η ώρα να του κάνετε έναν καλό έλεγχο για να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν ομαλά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ένα ποδήλατο που έχετε παρκάρει στο γκαράζ από τον Απρίλιο.

Αυτό σημαίνει, έλεγχο του ρουλεμάν, της αλυσίδας για σημάδια φθοράς και το ίδιο για τα καλώδια φρένων και γραναζιών. Οτιδήποτε δεν φαίνεται να είναι συμβατό με τη λειτουργία θα πρέπει να αντικατασταθεί το συντομότερο δυνατό.

Όλα αυτά τα καθήκοντα είναι αρκετά εύκολο να γίνουν στο σπίτι, αλλά αν δεν αισθάνεστε σίγουροι τότε υπάρχει πάντα το τοπικό κατάστημα ποδηλάτων.

Μόλις είστε σίγουροι ότι τα πάντα βαίνουν ομαλά, μην ξεχάσετε να λιπάνετε την αλυσίδα χρησιμοποιώντας παχύτερο λιπαντικό από το συνηθισμένο. Αυτό θα διαρκέσει περισσότερο σε αντίξοες συνθήκες από τα ελαφρύτερα λιπαντικά, διατηρώντας το σύστημα κίνησης ομαλά.

Bike maintenance

3. Τοποθετήστε τα κατάλληλα λάστιχα

Εάν θέλετε να κάνετε ένα μόνο πράγμα για να κάνετε την οδήγηση του χειμώνα πιο ευχάριστη για εσάς (για να μην αναφέρουμε το ποδήλατό σας και τους συν-ποδηλάτες σας), στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα ζευγάρι λάστιχα.

Αν έχετε ένα ειδικό χειμερινό ποδήλατο, τότε πιθανότατα θα έχουν λάστιχα προστασίας από λάσπες, επιτρέποντάς σας να τοποθετήσετε βαριά λάστιχα που θα προσφέρουν καλή κάλυψη, αλλά αν όχι τότε υπάρχουν αρκετά κλιπ για λάσπες εκεί έξω. Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή κάθαρση ελαστικών.

Εάν δεν θέλετε να κάνετε εχθρούς στην ποδηλασία του συλλόγου, αξίζει επίσης να τοποθετήσετε μια πίσω λάσπη. Αυτό είναι εύκολο να το φτιάξετε στο σπίτι.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τρυπήσετε μια τρύπα στο κάτω μέρος του λαστίχου σας, στη συνέχεια να επισυνάψετε μια επιπλέον λωρίδα υλικού που ουσιαστικά επεκτείνει το λάστιχο προς τα κάτω, επομένως σταματάει τον ποδηλάτη πίσω σας από το να καλύπτεται με λάσπη και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βρεθεί στο δρόμο σας.

Mudguard wet muddy

4. Τοποθετήστε αγωνιστικούς τροχούς

Τροχοί με μεγάλο αριθμό ακτίνων θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τραχείς δρόμους

Αν έχετε επενδύσει σε ένα ακριβό ζευγάρι τροχών βαθιάς διατομής, ο χειμώνας σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να κερδίσετε τα χρήματά σας από αυτά.

Όχι μόνο θα γίνουν εξαιρετικά βρώμικα, αλλά τα ρουλεμάν είναι πιθανό να φθαρούν πιο γρήγορα και αν έχουν μια επιφάνεια πέδησης με άνθρακα τότε ίσως να μην σταματήσουν και στο υγρό.

Εάν δεν έχετε άλλους φθηνότερους τροχούς, τότε ένα καλό ζευγάρι τροχών εξάσκησης είναι μια καλή επένδυση.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να αναζητήσετε είναι ένας τροχοφόρος άξονας με ένα υψηλό αριθμό ακτίνων για να βεβαιωθείτε ότι αντέχουν στο χτύπημα των “δύσκολων” δρόμων και ίσως και με μια μεγαλύτερη ζάντα, που σημαίνει ότι μπορείτε να πάρετε μεγαλύτερο όγκο αέρα μέσα στα ελαστικά σας.

Diverge Elite A1 rear wheel

 

5. Τοποθετήστε χειμερινά ελαστικά

Ενώ φθηνότεροι τροχοί μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για το χειμώνα, τα φθηνά ελαστικά δεν είναι σίγουρα. Η οδήγηση στο κρύο και το βρεγμένο έδαφος μπορεί να αποβεί δυσάρεστη, δηλαδή αν πρέπει να περάσετε 20 λεπτά στο πλάι του δρόμου για να επιδιορθώσετε μια τρύπα, τότε μια βόλτα μπορεί εύκολα να καταστραφεί.

Για να αποφευχθεί αυτό, αξίζει πραγματικά να επενδύσει κανείς σε ένα ειδικό ζευγάρι χειμερινά ελαστικά, το οποίο θα προσφέρει επιπλέον στρώματα προστασίας από τρύπημα.

Για μεγαλύτερη άνεση αξίζει επίσης να χρησιμοποιηθούν και ευρύτερα ελαστικά 25mm ή 28mm, τα οποία μπορούν να λειτουργούν με χαμηλότερη πίεση για να βελτιώσουν την άνεση και να προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση σε υγρές συνθήκες.

6.  Τυλίξτε διπλά την ταινία χειρολαβής

Ένας τελευταίος τρόπος για να βελτιώσετε την άνεση της χειμερινής σας ποδηλασίας είναι να διπλώσετε διπλά τη χειρολαβή σας. Έτσι, ο καθένας θα παρατηρήσει το επιπλέον “μαξιλάρι” που θα προσφέρει στους τραχείς δρόμους.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάστε να βρείτε μια ταινία gel που θα προσφέρει ένα επιπλέον στρώμα γεμίσματος.

7. Ο καλός φωτισμός μετράει

Μια ουσιαστική προσθήκη σε κάθε χειμερινό ποδήλατο είναι ένα καλό ζευγάρι φώτων. Επιπρόσθετα, μπορελιτε να κρατάτε δύο πίσω φώτα στο ποδήλατό σας για τους σκοτεινότερους μήνες: ένα κύριο και άλλο ένα σε περίπτωση που το άλλο μείνει από την μπαταρία.

Αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν ταξιδεύετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς ίσως χρειαστείτε πίσω φως ακόμα και στη μέση της ημέρας κατά τη διάρκεια δύσκολου καιρού ή όταν θα είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε την χαμηλή ηλιοφάνεια.

Όσο για το μπροστινό φως, αυτό δεν είναι εξίσου σημαντικό να είναι αναμμένο ανά πάσα στιγμή, αλλά εξακολουθεί να μην είναι κακό να το έχει κανείς ειδικά όταν οι μέρες αρχίσουν να σκουραίνουν γύρω από τις 4 μ.μ.

Και φυσικά αν χρησιμοποιείτε το ποδήλατό σας για να μετακινηθείτε, τότε τόσο τα εμπρός όσο και τα πίσω φώτα είναι απολύτως απαραίτητα και αξίζει να ξοδεύετε λίγα χρήματα αν μετακινήστε πέρα από τη λάμψη των φώτων δρόμου.

 

Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close