Θέματα Cycling

Πόσες ταχύτητες χρειάζεστε πραγματικά στο ποδήλατο σας;

Τα πρώτα ποδήλατα δεν είχαν καθόλου ταχύτητες, ούτε καν πεντάλ. Οι πρώτες ταχύτητες έκαναν την εμφάνιση τους το 1930 και ήταν 3. Σήμερα φτάνουν μέχρι και 30 ταχύτητες σε ένα ποδήλατο. Πόσες όμως χρειάζεστε πραγματικά;

Ενας από τους καλύτερους μηχανικούς ποδηλάτων, ο Sheldon Brown δίνει τις απαντήσεις που ψάχνετε.

1 ταχύτητα, είναι αρκετή καθώς θα σας βοηθήσει να καλύψετε μεγαλύτερες αποστάσεις και πιο γρήγορα από ότι αν επιλέγατε να κινηθείτε με τα πόδια. Αν εμφανιστεί στην διαδρομή σας κάποια τόσο μεγάλη ανηφόρα, πάντα έχετε την επιλογή να κατεβείτε από το ποδήλατο και να το σπρώξετε!

2 ταχύτητες, αν βρίσκετε ενοχλητική την μια ταχύτητα και πως σας περιορίζει στις διαδρομές που κάνετε. Η SRAM με τα Automatix κέντρα της, δίνει την δυνατότητα για δύο ταχύτητες, όπου η εναλλαγή γίνεται αυτόματα, βάση του ρυθμού περιστροφής των ποδιών. Όταν αρχίσουν τα πόδια να γυρνάνε πιο γρήγορα τότε εμπλέκεται η «βαριά» ταχύτητα. Ιδανικό για κάποιον που θέλει να κάνει μια χαλαρή βόλτα στο κέντρο, αλλά έχει να καλύψει μεγάλη απόσταση μέχρι να φτάσει εκεί!

3 ταχύτητες, συναντάμε συνήθως στα ποδήλατα πόλης στις πόλεις της Βόρειας Ευρώπης. Μια ελαφριά ταχύτητα για ανηφόρες, μια ταχύτητα για τις ευθείες και μια που μπορείτε να πάτε «χαλλλαρά». Τι συναντάμε σε κέντρα με εσωτερικές ταχύτητες, οπότε δεν μπλέκετε με εκτροχιαστές και πολλά γρανάζια να θέλουν καθάρισμα.

11 ταχύτητες, το τελευταίο trend στον χώρο του ποδηλάτου, οι 11-πλες μεταδόσεις προσφέρουν το εύρος που μπορεί να χρειαστείτε ακόμη και στις πιο δύσκολες ορεινές διαδρομές, ενώ σίγουρα θα σας καλύψει και με το παραπάνω στις αστικές σας μετακινήσεις. Αν λοιπόν θέλετε να κάνετε το Devinci Spartan σας, παντός διαδρομής, τότε η 11-πλη μετάδοση θα σας ανεβάσει παντού και στον γυρισμό η βαρύτητα θα κάνει το καθήκον της!

22 ταχύτητες, για το καινούριο ανθρακονημάτινο ποδήλατο δρόμου σας, όπου σας απασχολούν οι υψηλές επιδόσεις. Με 2 γρανάζια μπροστά και 11 πίσω, έχετε τόσες διαθέσιμες επιλογές που θα μπορέσετε να ανεβείτε αξιοπρεπώς τον Υμηττό, αλλά και να πηγαίνετε με 35+ χλμ στις ευθείες. Βέβαια αν είστε νέος στο χώρο, τότε…

οι 30 ταχύτητες είναι αυτές που θα πρέπει να επιλέξετε, καθώς οι 3 δίσκοι μπροστά και οι 10 ταχύτητες πίσω σας προσφέρουν τόσες πολλές επιλογές ταχυτήτων, που θα μπορέσετε να ανεβείτε ακόμη και τις πιο δύσκολες ανηφόρες χωρίς να λαχανιάσετε. Βέβαια, η συντήρηση και το καθάρισμα όλων αυτών για να έχετε πάντα ένα καθαρό ποδήλατο θα σας καταναλώνει αρκετές ώρες.

Επιμέλεια: runningpress.gr

Πηγή: welovecycling.com

Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close