Uncategorized

Δελφοί 12/5/2017: 18ος Ευχίδειος Άθλος

Mετά από 24 χρόνια παρουσίας στα αθλητικά-ιστορικά δρώμενα, η φλόγα του Ευχίδα, μένει αναλείωτη χάρη σε σας που τρέξατε και αναδείξατε αυτόν τον ιστορικό αγώνα υπεραπόστασης.

Εχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε και φέτος, την διεξαγωγή του 18ουΕυχίδειου άθλου,του ιστορικότερου και δυσκολότερου αγώνα επί ασφάλτου στην Ελλάδα.

Το 2017 θα πραγματοποιηθούν:
1. ο Ευχίδειος Υπέρ-άθλος 215 χλμ. Δελφοί-Πλαταιές-Δελφοί
2. ο Ευχίδειος άθλος  107,5 χλμ  Πλαταιές-Δελφοί

3. η 24η Ευχίδεια λαμπαδηδρομία

   Οι εγγραφές άνοιξαν!

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες για τους αγώνες ΕΔΩ
Ακολουθεί η προκήρυξη του αγώνα:

Ο Ελληνικός Όμιλος Τριάθλου και Αθλημάτων Μεγάλης Διάρκεια “ ο Ευχίδας” μετά από 24 χρόνια παρουσίας στα αθλητικά δρόμενα της χώρας και ιδιαίτερα της Στερεάς Ελλάδας, διοργανώνει για 18η συνεχόμενη χρονιά δύο μεγάλους διεθνείς ιστορικούς αγώνες υπεραπόστασης:

  1. Τον αυθεντικό Ευχίδειο υπέρ- άθλο Δελφοί- Πλαταιές- Δελφοί 215 χλμ. Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί τη Παρασκευή 12 Μαϊου στους Δελφούς στις 09:00. Η συνολική διάρκεια του αγώνα ειναι 36 ώρες.
  2. Τον κλασικό Ευχίδειο Άθλο Πλαταιές- Δελφοί 107,5 χλμ. Η εκκίνηση θα δοθεί στις Πλαταιές τη Παρασκευή 12 Μαϊου στις 24:00 ( μεσάνυχτα). Η συνολική διάρκεια του αγώνα ειναι 15 ώρες.

Ο Ευχίδειος Άθλος ξεκίνησε να διοργανώνεται αγωνιστικά από το Μαϊο του 2000 και συνεχίζει  να  πραγματοποιείται αδιάκοπα εως και σήμερα. Από το 1993 πριν καθιερωθεί αγωνιστικά πραγματοποιείτω με τη μορφή της λαμπαδηδρομίας στην οποία προηγείτω η αφή του δελφικου φωτός. Η λαμπαδηδρομία πραγματοποιείται σε συμβολική μορφή εως σήμερα και φέτος θα πραγματοποιηθεί η 24η λαμπαδηδρομία μας.

Όπως πάντα το πρωί της Παρασκευής 12 Μαϊου, πριν την εκκίνηση του Ευχίδειου υπερ- άθλου θα πραγματοποιηθεί η αφή του δελφικού φωτός- υπεραποστάσεων στο μουσείο Άγγελου και Έυας Σικελιανού που ευγενικά μας παραχωρεί ο Δήμος Δελφών. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία μεσα στην πόλη των Δελφών με συμμετοχή των αθλητών και των παιδιών του σχολείου των Δελφών. Θεωρούμε ότι το δελφικό φως που μετέφερε ο Ευχίδας δικαιωματικά θα ήταν καλό να θεσμοθετηθεί σαν φλόγα των υπεραποστάσεων, πράγμα που ο σύλλογος μας θα ήθελε να προωθήσει και να διαδώσει.

Οι αγώνες τελούν υπό την αιγίδα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, την αιγίδα των Δήμων Δελφών, Θηβαίων, Διστόμου- Αράχωβας- Αντίκυρας καθώς και την αιγίδα της Ε.Ο.Λ.Σ.Μ.Α- Υ.

Οι ετοιμασίες βρίσκονται πια στο κατακόρυφο για έναν αγώνα αντάξιο των προσδοκιών των αθλητών που με ενθουσιασμό συμμετέχουν κάθε χρόνο στους αγώνες και πραγματικά είναι εντυπωσιακή η αγάπη και η προσήλωση των αθλητών στον Ευχίδειο Άθλο, γιατι πιστεύουμε πως είναι ένας αγώνας που τα έχει όλα!

Είναι ένας πρωτοπόρος αγώνας με ιστορικό περιεχόμενο και μήνυμα, τον άθλο του ημεροδρόμου Ευχίδα:

Αμέσως μετά την νικηφόρα και την πιο αποφασιστική μάχη των Ελλήνων κατά των Περσών, τη μάχη των Πλαταιών το 479 π.Χ οι άρχοντες του τόπου θεώρησαν ότι το πυρ της πόλης τους είχε μιαστεί από την παρουσία των Περσών. Έστειλαν λοιπόν αμέσως τον οπλίτη- ημεροδρόμο, τον γοργοπόδαρο Ευχίδα να φέρει από τους Δελφούς καθαρό πυρ. Ο Ευχίδας ξεκίνησε αμέσως, έτρεξε ως τους Δελφούς, εξάγνισε το σώμα του στη Κασταλία πηγή, φόρεσε δάφνινο στεφάνι, πήρε καθαρό πυρ από το ιερό του Απόλλωνα και επέστρεψε πάντα τρέχοντας στις Πλαταιές.

Εκεί αφού το παρέδωσε εξέπνευσε έχοντας διανύσει 220 περίπου χιλιόμετρα σε λιγότερο από 24 ώρες, αφού σύμφωνα με τον Ηρόδοτο επέστρεψε την ίδια μέρα.

Ο Ευχίδας ενταφιάστηκε στο ιερό της Ευκλείας Αρτέμιδας, και πάνω στον τάφο χαράκτηκε σύμφωνα με τον Πλούταρχο το επίγραμμα: “ Ευχίδας Πυθώδε τρέξας ήλθοε τώδ΄αυθημερόν”

Ο Ευχίδειος Άθλος έχει υπέροχη αλλα ταυτόχρονα δύσκολη και απαιτητική διαδρομή η οποία διασχίζει τη δυτική Βοιωτία περνώντας μέσα από ιστορικά χωριά και τοποθεσίες. Οι αθλητές έχουν να ανέβουν και να κατέβουν τον Ελικώνα, το βουνό των Μουσών μέσα από ελατοδάση και ορεινά χωριά.

Φέτος, οι δρομείς που τιμούν με τη συμμετοχή τους, τους αγώνες μας είναι 200. Συμμετέχουν αθλητές από 8 χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ελβετία, τη Φινλανδία, τη Κύπρο. Ανάμεσα τους και αρκετοί διεθνείς αστέρες υπεραποστάσεων που θα κοσμήσουν με την παρουσία τους, τους αγώνες αλλά και καταξιωμένοι Έλληνες αθλητές υπεραποστάσεων.

Η οργανωτική επιτροπή έχει εργαστεί και συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα για έναν όσο το δυνατό πιο άρτιο αγώνα. Στη διαδρομή υπάρχουν 19 σταθμοί ελέγχου και τροφοδοσίας των αθλητών καθώς και 6 σημεία νερού, αυτά βέβαια x2 για των αγώνα των 215 χιλιομέτρων.

Στους σταθμούς οι αθλητές θα βρουν όλα τα απαραίτητα υγρά και τρόφιμα για να συνεχίσουν την προσπάθεια τους. Στους κεντρικούς σταθμούς ( 5 για το μεγάλο αγώνα και 2 για τον μικρό) θα βρούν εκτός των άλλων και φαγητό ( μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, σούπες ).

Υπάρχει μέριμνα για ιατρική κάλυψη σε όλη τη διάρκεια και των 36 ωρών,  2 ασθενοφόρα, 2 γιατροί και φυσιοθεραπευτές.

Η σηματοδότηση του αγώνα είναι υποδειγματική και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να βγει εκτός πορείας κάποιος αθλητής. Οι αγώνες θα εποπτεύονται σε όλη τη διάρκεια τους από κριτές και επόπτες.

Οι απονομές των αγώνων να πραγματοποιηθούν την Κυριακή 14 Μαϊου στο ξενοδοχείο “ Αμαλία”. Οι αθλητές που θα τερματίσουν εκτός από το βαρύτιμο μετάλιο που απεικονίζει τον βωμό των Πλαταιών, θα πάρουν και το ιδιαίτερο και μοναδικό έπαθλο -σύμβολο του αγώνα, που ο σύλλογός μας έχει θεσπίσει από το 2008, την δάδα του Ευχίδα!

Η δάδα του Ευχίδα, είναι μοναδικό έπαθλο, και δεν υπάρχει σε κανένα άλλο αγώνα παγκοσμίως, γιατί φυσικά είναι άρρικτα συνδεδεμένη με το ιστορικό του αγώνα. Συγκεκριμένα είναι ιδέα, έμπνευση και κατασκευή του αναβιωτή του αγώνα Παναγιώτη Αντωνόπουλου.

Όπως επίσης και ο Βωμός , ο οποίος βρίσκεται στις Πλαταιές, και θα ανάψει ο πρώτος αθλητής του αγώνα των 215 χλμ. που θα φτάσει στις Πλαταιές!

Ευχαριστούμε μέσα από τη καρδιά μας όλους τους αθλητές και της αθλήτριες που μας τιμούν με τη συμμετοχή τους. Η αγάπη τους και ο ενθουσιασμός τους  μας παροτρύνει να προσπαθούμε περισσότερο.

Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τη στήριξη που μας παρέχει όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης τους  Δήμους της διαδρομής μας δηλαδή τον Δήμο Δελφών, Θηβαίων, Διστόμου- Αράχωβας- Αντίκυρας για την ουσιαστική βοήθεια και στήριξη τους.

Ευχαριστούμε τους εθελοντές μας γιατι χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθούν οι αγώνες. Συγκεκριμένα ευχαριστούμε τους τοπικούς συλλόγους για την αμέριστη βοήθεια τους: ΣΔΥΜ Θήβας, Ορειβατικός Κυριακίου, Σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων Διστόμου, Χορωδία “ Αμβρισός” Διστόμου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αράχωβας, ΑΠΣ Απόλλων, Τελμησός.

Ευχαριστούμε την ιέρια των Δελφών κυρία Ελλάνθεια Έφη Παππά που επιμελείται την τελετή αφής.

Ακόμη ευχαριστούμε θερμά όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές μας από τον πιο μεγάλο ως τον πιο μικρό γιατί η συμβολή τους ειδικά τις δύσκολες εποχές που διανύουμε είναι καθοριστική και πολύτιμη, και είναι οι εξής: ΥΑΣ,Σωληνουργεία Κορίνθου, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, Ιχθυοκαλλιέργειες Γαλαξίδι Marine, New Balance, Coral Gas, Δελφοί- Δίστομο ΑΜΕ, Χάνος Ομπρελοποιϊα, ΔΑΜΑ ΕΠΕ, Αskada Farm, Παστέλι “Ρούμελη”, Όμιλος Κουνινιώτη, Καφέδες Sucess, μπισκότα ΜΠΑΡΑΤ, Κανδήλας Γλυκίσματα, DIN- GAS, Βάγιας Foods, ΙΟΝ, Τσόκος γαλατοκομικά, Φούρνος “ Ζαννιά” Λειβαδιά, THE MART, Χυτήρογλου, Κοπάνης ΑΕ, Όχονος snacks, Πλαστικά “ Μόρνος”, Νέκταρ Κουρτίδης, Φάρμα Βοιωτίας, Αυγά Βλαχάκη, Αρτοβιομηχανία Δερβίσης, Χυμοί Ρεα, Isoton, Χυμοί Λακωνίας, Επιμελητήριο Βοιωτίας, Καμαρίδης  ΑΒΕΕ, Φάρμα Τσέλλος.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμα τους χορηγούς επικοινωνίας μας:Running news, Nέα της Βοιωτίας,

e-xani, STAR  Κεντρικής Ελλάδας, Πολιτεία 90,7, Apela.gr , Notos press.gr

Ευχόμαστε καλό αγώνα και καλό τερματισμό σε όλους τους συμμετέχοντες. Καλούμε το κόσμο να βγει να χειροκροτήσει και να ενθαρρύνει τους αθλητές.

Tags
Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close