Uncategorized

Tείχιο Δωρίδας 23/9/2017: Αγώνας Τείχιο – Δελφοί 75 km (+3300m)

Η οργανωτική επιτροπή του Tihiorace ανακοινώνει την διεξαγωγή ενός νέου αγώνα ορεινού τρεξίματος με αφετηρία το Τείχιο Δωρίδας και τερματισμό τους Δελφούς στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα έναρξης 07.00. Ο αγώνας θα είναι απόστασης 75 km με θετική υψομετρική 3300m και θα κινείται σε μεγάλο ποσοστό σε δασικούς δρόμους και μονοπάτια μέσα σε ένα  πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.

Άνοιγμα εγγραφών Δευτέρα 12 Ιουνίου στη σελίδα του αγώνα  www.tihiorace.gr

Πληροφορίες  για τον αγώνα

Ο αγώνας ξεκινά στο χώρο εκδηλώσεων (θεατράκι) στην είσοδο του χωριού Τείχιο της ορεινή Δωρίδα. Αρχικά κινούμαστε κατηφορικά σε χωματόδρομο βόρεια πορεία και σύντομα στρίβουμε ανατολικά και εισερχόμαστε σε μονοπάτι. Φτάνουμε στο χωριό Τείχιο (2,8χλμ.) και αφού περάσουμε από την γραφική πλατεία του συνεχίζουμε ανατολικά. Μικροί δασικοί δρόμοι και μονοπάτια κατάφυτα από δρυς μας οδηγούν στο χωριό Παλιοξάρι (5,9χλμ.) με μικρές ως τώρα ανηφοροκατηφόρες. Διασχίζουμε το χωριό ανηφορικά από μονοπάτι που διέρχεται ανάμεσα στα σπίτια και βγαίνουμε στο ψηλότερο σημείο. Συνεχίζουμε ανηφορικά σε μικρό δασικό δρόμο μέχρι την περιοχή «Δάσος Θέρετρον» με πορεία νότια. Έπειτα στρίβουμε ανατολικά και από μονοπάτι φτάνουμε σε δεξαμενή πάνω από το χωριό Ποτιδάνεια. Κατηφορίζουμε βόρεια και περνάμε από την πλατεία του χωριού (12,5χλμ.).
Από εδώ ξεκινά έντονη παρατεταμένη ανηφόρα για τα επόμενα 6χλμ.. Αφού περάσουμε το ξωκλήσι του Αγ. Κωνσταντίνου ένα εκπληκτικό μονοπάτι μέσα σε ελατόδασος θα μας οδηγήσει στην κορυφή του όρους Τρίκορφα (18,5χλμ.) με υψόμετρο 1500μ. Η θέα εντυπωσιακή προς τα μεγάλα βουνά της Ρούμελης (Γκιώνα, Βαρδούσια) αλλά και προς τον Κορινθιακό κόλπο στα νότια και τα βουνά της Πελοπονήσσου (Χελμός, Ζήρεια, Ερύμανθος, Παναχαικό).
Από την κορυφή ακολουθούμε την ράχη κατηφορικά (δίπλα στις ανεμογεννήτριες) και εισερχόμαστε σε όμορφο δρυοδάσος. Μέσα από αραιά δέντρα και μαλακό τερέν οδηγούμαστε στη Ράχη Μπούχωρη (24χλμ.) σε υψόμετρο 1000μ. Το διάσελο αυτό έχει όμορφη θέα προς όλα τα γύρο βουνά αλλά και τη θάλασσα της Ερατεινής. Η πορείας μας γίνεται τώρα ανηφορική στη ράχη που οδηγεί στην ανώνυμη κορυφή 1178μ. με το ξωκλήσι της Παναγιάς και τη θέα της λίμνη του Μόρνου. Η κλίση είναι έντονη αλλά σύντομα φτάνουμε στην κορυφή και αρχίζει η κατηφόρα που επίσης το μονοπάτι είναι απότομο.
Μπροστά μας δυο λόφοι (Βούνι και Αετοβούνι) «φράζουν» το δρόμο προς τον μικρό κάμπο του Μαλανδρίνου. Ανάμεσά τους το ρέμα Βαθύρεμα. Στη νότια όχθη του ρέματος ένα εντυπωσιακό μονοπάτι έχει σκαλιστεί από τα αρχαία χρόνια και δίνει διέξοδο προς τον κάμπο. Κατηφορίζοντας το πανέμορφο μονοπάτι δίπλα στο ποτάμι οδηγούμαστε στο χωριό Βράιλα (33,5χλμ).
Από μικρούς δρόμους (τρακτερόδρομους) διασχίζουμε τον κάμπο και φτάνουμε στο χωριό Μαλανδρίνο (39χλμ.). Από εδώ ξεκινά μια έντονη και παρατεταμένη ανηφόρα για τις κορυφές του όρους Κοκκινάρι (νότια κορυφογραμμή Γκιώνας). Το μονοπάτι περνά από την κορυφή «Κουλοστούμπα» 1374μ. και πλέον είναι ορατός ο Παρνασσός όπου θα γίνει η κατάληξη του αγώνα. Η κατηφόρα έχει λίγο μονοπάτι και αρκετό χωματόδρομο που γρήγορα μας οδηγεί στη Βουνιχώρα (48,2χλμ.).
Διασχίζοντας τη Βουνιχώρα βγαίνουμε νότια από το χωριό και ακολουθούμε μικρή ρεματιά με ανατολική κατεύθυνση και ήπια κατηφορική. Τα μικρά γιδόστρατα οδηγούν στον κάμπο «Γαρδίκι» έξω από την Αγ. Ευθυμία (55,6χλμ). Το παλιό μονοπάτι έγινε πλέον χωματόδρομος αλλά οι πετρόχτιστοι μαντρότοιχοι κάνουν τη διαδρομή ιδιαίτερα όμορφη. Διασχίζουμε το χωριό Αγ. Ευθυμία και πάμε βορειοανατολικά προς τη θέση «Πόρτες» ακολουθώντας παλιούς μικρούς δρόμους.
Ένα από τα πιο όμορφα σημεία της διαδρομής είναι το πέρασμα στις «Πόρτες» (58,4χλμ.). Από εδώ φαίνεται όλη η κοιλάδα του Πλειστού ποταμού και οι Δελφοί. Από πάνω τους δεσπόζουν οι ψηλές κορυφές του Παρνασσού και κάτω ο ελαιώνας της Άμφισσας. Αριστερά και δεξιά εντυπωσιακά κατακόρυφα βράχια δημιουργούν ένα τοίχος αδιαπέραστο προς τον κάμπο. Έτσι το μοναδικό μονοπάτι ξεκινά από τις «Πόρτες» προς το χωριό Σερνικάκι (60,5χλμ.) και είναι κατηφορικό.
Από το Σερνικάκι ουσιαστικά η διαδρομή εισέρχεται στον ελαιώνα της Άμφισσας. Μικρά δρομάκια (που χρησιμεύουν μόνο για τη συλλογή του ελαιοκάρπου) οδηγούν στο αρχαίο μονοπάτι που ένωνε το λιμάνι του οικισμού Κίρρα με τους Δελφούς. Ανηφορίζουμε το μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν όσοι ερχόντουσαν για χρησμό στους Δελφούς, που διατηρείται σε άριστη κατάσταση, και αφού περάσουμε από το χωριό Χρυσό (70χλμ.) φτάνουμε στον πολυπόθητο τερματισμό!

Μέχρι τους Δελφούς θα έχουμε διανύσει 75χλμ. με συνολική θετική υψομετρική 3300μ.

Για κατέβασμα σε gps:  http://www.gpsies.com/map.do?fileId=zuejikwntncaqups

Tags
Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close